Anwar yang ketagih berdemo

Anwar kalau tidak berdemo, memang tak boleh sampai kemuncak. Pada Anwar, ini sahaja jalan untuk meletakkan namanya kembali dalam pelan politik Malaysia. Walaupun di kalangan inner circle PKR kecewa kerana Anwar tidak beritahu apa perkembangan terkini national reconciliation, sekarang Anwar tampil dengan ugutan baru.

Pada Anwar, GST adalah isu paling kemuncak yang boleh menjatuhkan Najib. Anwar percaya, kalau GST diumumkan dalam belanjawan kali ini, Najib boleh jatuh jauh lebih awal.

Yang menghairankan, tak semua orang dalam PKR yang setuju dengan demo tentang GST.

Antara yang paling kurang setuju adalah Wawa (ketua strategi baru bajet PR). Azrul Azwar, sejak dalam Bank Islam lagi agak positif dengan GST.

Kalau nasihat YB Tuan Haji Rafizi pun Anwar sudah malas nak dengar, kenapa nasihat Adik Wawa pun Anwar tak mahu dengar.

Adik Wawa banyak kali cakap, GST memang perlu untuk Malaysia. Tak kiralah BN atau PR memerintah. Adik Wawa kena hati-hati buat statement. Jangan sampai bercanggah dengan Anwar. Bahaya. Pendek umur. Hilang pendapatan RM23k di Institut Rakyat nanti.

Nanti Adik Wawa buat HAJI di luar musim Haji. Diam-diam sahaja pergi Mekah. Macam YB Tuan Haji Rafizi Ramli.

– Dalam seminar ISIS Praxis, Azrul dengan tegas menyatakan GST adalah antara jalan baik yang boleh membantu kerajaan memperluas pendapatan. Link

– “We should do it gradually. You should take baby steps. You shouldn’t do it with a high rate as that could spook some people,” said Bank Islam chief economist, Azrul Azwar Ahmad Tajudin.

– “The question is which of these they want to secure — a balanced budget or an election victory,” said Azrul Azwar Ahmad Tajudin, Chief Economist at Bank Islam in Kuala Lumpur. “This is a policy flip-flop. Back-pedalling will always send the wrong signals to the market and to foreign investors,” he said.

Anwar kena jadi ahli politik yang bertanggungjawab. Jangan sebab nak ego peribadi, nasib negara diletakkan di celah kangkang.

Di kalangan orang dalam PKR ada yang kata, ini amaran awal kepada Najib supaya terima terma national reconciliation yang Anwar beri. Ini termasuk melantik Azmin dan Izzah sebagai Menteri Penuh.

Kalau tak bagi Azmin dan Izzah jadi Menteri – Anwar akan DEMO dan AMUK. Ini nama dia politik mangkuk.

LINK