Dakwaan Tony Pua Tentang Petrosaudi Yang Pernah Berurusan Dengan 1MDB Bukan Sebuah Syarikat Yang Diasaskan Kerabat Diraja Arab Saudi Adalah Tidak Benar

Dakwaan pertama Tony Pua dalam forum 1MDB kelmarin dengan Rafizi Ramli adalah bahawa PetroSaudi bukanlah sebuah syarikat yang kukuh dan tidak diasaskan oleh keluarga diraja Arab Saudi dan dengan itu Kerajaan Malaysia adalah bodoh untuk melabur begitu banyak wang dengan syarikat itu. Beliau dakwa putera Arab dan keluarga diraja tidak pernah terlibat.

Biar saya beritahu anda bahawa Tony Pua sudah KO dalam dakwaan pusingan pertama.

Tony buat kesimpulan ini kerana laman web korporat PetroSaudi telah berubah beberapa kali, dan apabila ditanya mengenai PetroSaudi, Ketua Pegawai Eksekutif PetroSaudi hanya mampu memberi keratan akhbar tentang aktiviti PetroSaudi dan tidak dapat menyediakan profil korporat bercetak serta tidak memberikan kunci kira-kira syarikat.

Tony dengan nada menyindir berkata dalam forum: “Kerajaan Malaysia melalui 1MDB melabur dalam syarikat usaha sama bernilai USD1 bilion dengan seorang lelaki yang berusia 32 tahun di sebuah syarikat yang baru berusia 4 tahun.”

Tony Pua berkata beliau sendiri berumur 42 tahun dan menjalankan syarikat penyenaraian awam dan mempersoalkan mengapa kerajaan tidak memberi apa-apa tawaran seperti itu dan mengatakan dia bukan “kang tao”.

*Kang tao [空头] can be summarize as 1) One’s contacts or connections or 2) hot tip

Wahai Tony, jika anda juga seorang putera Arab Saudi maka mungkin kerajaan boleh juga melabur dalam syarikat anda. Di Arab Saudi, keluarga diraja ADALAH KERAJAAN dan oleh itu PetroSaudi adalah dianggap syarikat milik kerajaan.

Juga, sebelum anda membuat tuduhan liar, sila selidik dengan betul-betul dahulu.

Untuk pengetahuan anda, sejak 2010, 1MDB melabur USD1.7billion secara berperingkat dalam PetroSaudi dan pada awal tahun 2013, PetroSaudi membayar kembali USD2.3 bilion kepada 1MDB yang dilabur dalam dana di Kepulauan Cayman.

Kesemuanya, 1MDB memperolehi keuntungan hampir USD500 juta daripada usaha dengan PetroSaudi – pulangan kira-kira 9% untuk 3 setengah tahun.

Wang tersebut telah dibayar balik, 1MDB membuat keuntungan (sepatutnya boleh lebih lagi tetapi perjanjian itu mengalami komplikasi dan tidak berjalan seperti yang dirancang) dan wang itu dikembalikan bersama keuntungan ke Pulau Cayman dan disahkan oleh juruaudit, Deloitte, salah satu dari 4 syarikat audit antarabangsa.

Berikut adalah gambar dan artikel tentang orang lain yang telah ‘ditipu’ oleh PetroSaudi yang kamu katakan bukan sebuah syarikat yang diasaskan oleh kerabat diraja Arab Saudi dan bukan sebuah syarikat yang berdaya maju dengan sokongan sepenuhnya dari salah satu keluarga yang terkaya di dunia. Seorang individu bernama “Tony Blair”.

(Deal : Tony Blair in 2010 with King Abdullah of Saudi Arabia, right. Mr Blair signed a contract with PetroSaudi, a firm founded by his son.)

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2827263/Blair-signed-secret-contract-Saudi-oil-firm-promising-41-000-month-slice-deals-helped-broker.html

Oleh Lim Sian See
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1588723288013126&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=1&theater