DAP Telah Menjadi Terlampau Laparkan Kuasa, Kedudukan Dan Wang Sambil Membuli PAS

Saya rasa DAP telah menjadi terlampau laparkan kuasa, kedudukan dan wang.

Selepas Azmin Ali mengambil alih kuasa Menteri Besar Selangor daripada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, PAS dijanjikan Azmin jawatan Timbalan Speaker DUN sebagai timbal balas pengurangan Exco PAS daripada 4 kepada 3 kerusi.

Oleh itu berdasarkan perkiraan ini adalah dijangkakan bahawa calon dari PAS dibenarkan untuk memenangi jawatan Timbalan Speaker tanpa bertanding.

Walau bagaimanapun, DAP secara terang-terangan melanggar perjanjian ini dan meletakkan calon mereka sendiri untuk mencabar calon PAS.

Nasib baik untuk PAS, dalam pengundian rahsia, mereka menang 28 undi (13 + PKR 15 PAS) berbanding dengan 14 undi (diperolehi DAP) – yang pada dasarnya bermakna semua ADUN DAP mengundi calon mereka sendiri (kecuali Hannah Yeoh yang merupakan Speaker DUN dan dia tidak boleh mengundi).

Ketika ditanya kenapa DAP melanggar perjanjian itu, DAP memberi alasan karut iaitu “hanya persaingan yang sihat”. http://tinyurl.com/n6td4m5

Semalam, Pengerusi DAP Selangor Tony Pua yang tidak berpuas hati dengan kekalahan itu berkata mereka akan melobi untuk LAGI SATU jawatan Timbalan Speaker yang baharu untuk diwujudkan dan diserahkan kepada DAP! http://www.malaysiakini.com/news/282071

Wah! Setelah sudah kalah, masih mahu Selangor mewujudkan satu lagi jawatan untuk anda dan menyerahkannya kepada anda semua! Ini bermakna bukan lagi soal ‘persaingan yang sihat’ betul atau tidak?

Apakah mungkin selepas kenaikan gaji yang besar tahun lepas, jawatan Timbalan Speaker di Selangor kini membayar RM15,750 sebulan – lebih tinggi daripada seorang Menteri Persekutuan?

Yang bermaksud bahawa jika Timbalan Speaker DAP bersara atau kalah dalam pilihan raya akan datang, pencennya adalah RM7,900 setiap bulan tanpa melakukan apa-apa kerja, hasil daripada kutipan pembayar cukai, adalah ini terlalu menarik untuk dilepaskannya?

Walaupun PAS mempunyai lebihan dua kerusi DUN Selangor berbanding PKR,(ditolak Khalid-calon bebas), namun PAS hanya mempunyai 3 EXCO + 1 Timbalan Speaker manakala PKR mempunyai 4 EXCO + 1 MB.

DAP, yang juga mempunyai 15 kerusi seperti PAS, kini boleh berakhir dengan mendapat 3 EXCO + 1 Speaker + 1 Timbalan Speaker.

Kesimpulan yang saya boleh buat daripada kes ini adalah DAP tidak boleh dipercayai dan DAP yang telah menjadi rakus untuk kedudukan, kuasa dan wang.

Saya juga boleh membuat kesimpulan bahawa PAS kini sedang teruk dibuli oleh kedua-dua PKR dan DAP di Selangor.

Pertama, PKR merompak satu posisi jawatan EXCO daripada PAS dan kini DAP mahu merompak kedudukan Timbalan Speaker daripada mereka.

Oleh Lim Sian See
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1592960534256068