Mengapa Anwar Ibrahim Brutus Kepada Hadi Awang

Pada dasarnya, Anwar Ibrahim adalah marah benar dengan PAS kerana dua sebab. Pertama adalah kerana PAS tidak menyokong Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor yang baru. Sebaliknya, PAS menyampaikan sendiri surat menamakan calon-calon lain kepada DYMM Sultan Selangor.

Kedua adalah kerana PAS tidak menggerakkan 30,000 orang penyokong yang Anwar harapkan untuk berada di luar Mahkamah Persekutuan di Putrajaya di hari akhir perbicaraan liwat. Hanya beberapa ratus yang hadir, yang menghancurkan harapan Anwar melancarkan Reformasi 2.0, seperti yang dilakukan dengan Bersih 2.0.

Jadi Anwar kini membalas semula. Pertama dia mahu mewujudkan kerajaan dalam kerajaan. Dan ini akan dilakukan melalui majlis-majlis tempatan. Mereka yang tahu bagaimana gerak kerja kerajaan akan tahu bahawa majlis-majlis tempatan mempunyai lebih kuasa dan boleh mengawal perbelanjaan di kawasan mereka. Dewan Undangan Negeri atau EXCO tidak mampu untuk mengatasi majlis-majlis tempatan.

Kedua ialah pembentukan PasMa, parti dalam parti. PasMa sedang perlahan-lahan berubah menjadi pihak yang tersendiri, PAS Baru, untuk dijadikan sebagai ahli ketiga Pakatan Rakyat dalam gabungan itu sekiranya PAS keluar PR atau ditendang keluar, yang hanya menunggu masa dan bukan suatu perkara yang mustahil.

Ketiga, pemimpin anti-Hadi dalam PAS seperti Mat Sabu dan Husam Musa, bersama-sama dengan DAP dan PKR, telah melancarkan satu NGO baru di Kelantan dipanggil Gerakan Impian Kelantan. NGO ini akan menjadi saluran utama untuk mewujudkan satu lagi krisis kepercayaan di Kelantan seperti apa yang berlaku pada tahun 1977, yang membawa kepada kejatuhan kerajaan PAS yang memerintah negeri itu sejak Merdeka.

Akhirnya, Anwar, PKR dan DAP akan menyebarkan sistem sekular dalam kerajaan akan menyekat langkah PAS untuk cuba membawa rang undang-undang Hudud untuk diluluskan di Parlimen. Anwar, sebenarnya, telah mengumumkan semalam bahawa beliau berada di belakang politik sekular dan bukan politik Islam.

Kini terdapat sangat sedikit persamaan antara PAS dan dua rakan-rakan lain dalam Pakatan Rakyat, DAP dan PKR. PAS, sebaliknya, dibahagikan antara Islam dan sekular. Jadi langkah seterusnya adalah untuk membantu golongan sekular merebut kuasa dari ulama dan jika mereka tidak mampu maka PAS perlu diasingkan dan digantikan.

Ia adalah sangat mudah, dan benar-benar boleh dijayakan kerana ia merupakan dua melawan satu dan satu itupun berpecah kepada dua. Jadi Pakatan Rakyat yang kita akan lihat pada pilihan raya umum akan datang tidak akan menjadi Pakatan Rakyat yang kita lihat dalam dua pilihan raya lalu pada tahun 2008 dan 2013.

Dan itu adalah keseluruhan sebab mengapa Presiden PAS, Abdul Hadi Awang, melayan dingin. Dia mengetahui pelan ‘permainan’. Tetapi adakah rancangan muslihat ini akan berjaya jika Anwar dihantar ke penjara pada 10 Februari 2015? Sejauh yang Anwar kisahkan, ini adalah sebab lebih lagi kenapa ia mesti berjaya.

Oleh Raja Petra Kamarudin,
http://www.malaysia-today.net/why-anwar-is-a-brutus-to-had