7 Dekri Rakyat Malaysia

Oleh kerana PM Najib telah bentangkan 7 dekrinya dan Zaid Ibrahim juga ada versi sendiri, saya mahu nyatakan 7 dekri dari saya untuk menjadi rakyat Malaysia yang berjaya.

1. Sebagai seorang warganegara Malaysia, anda mesti berjuang untuk mempertahankan maruah dan nama baik negara anda kerana ia adalah satu-satunya yang anda ada. Anda tidak boleh memperkecilkan atau malu atau menyebarkan penipuan tentang Malaysia.

Anda juga mesti menyokong inisiatif bertujuan baik atau projek untuk negara kerana kejayaan menyiapkannya hanya akan membawa kemajuan dan faedah kepada semua rakyat Malaysia – yang juga termasuk anda, keluarga anda dan generasi akan datang.

Juga penting bahawa anda tidak mengejek Malaysia di hadapan media antarabangsa apabila ke luar negara (terutama ke Hong Kong) yang dibayar oleh negeri atau negara.

Juga, anda tidak boleh terus mengatakan bahawa Malaysia akan bankrap dan tidak ada harapan untuk Malaysia.

Jika anda sendiri tidak suka Malaysia, atas sebab apa pelancong asing atau pelabur pula mahu datang ke Malaysia?

2. Kita mesti mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang Malaysia.

Jika anda berfikir bahawa undang-undang adalah tidak adil (sebagai contoh, anda ingin hubungan sesama jenis suka-sama-suka dijadikan sah), jangan katakan mahkamah atau hakim-hakim adalah berat sebelah. Pergi melobi wakil rakyat/ahli parlimen yang anda undi untuk kemukakan usul untuk meminda undang-undang di Parlimen – iaitu dengan cara yang betul.

3. Kita mesti mengekalkan keharmonian kepelbagaian budaya Malaysia dan terus mengamalkan kesederhanaan.

Sila jangan pergi ke sana sini dan memanggil orang sebagai pendatang atau mengajak boikot berdasarkan bangsa.

Apabila berhadapan dengan isu kaum/agama, tumpuan hendaklah supaya tidak melukai perasaan pihak yang satu lagi dan bukan pada yang betul atau salah.

Kami juga jangan dengan sengaja mencipta isu-isu kaum / agama hanya untuk menghasut kebencian dan mendapat kelebihan politik.

4. Kita mesti memastikan semua rakyat Malaysia dapat bersaing di peringkat antarabangsa dan tidak hanya menjadi Jaguh Kampung.

Rakyat Malaysia juga perlu berusaha untuk mengetahui lebih lanjut mengenai dunia dan mengikuti perkembangan berita, acara dan perniagaan di luar negara supaya kita boleh mengambil yang terbaik dari negara-negara dan buang yang buruk.

Ketahuilah bahawa setiap negara mempunyai perkara yang baik dan buruk dan titik keseimbangan dan bahawa tidak ada Utopia di dunia ini.

5. Kita mesti belajar untuk menjadi kompetitif dan untuk bersaing secara adil dan tidak dengki pada kejayaan atau kemasyhuran orang lain.

Untuk berjaya sebagai seseorang dan sebagai sebuah negara, rakyat Malaysia mesti belajar bahawa melakukan perkara-perkara yang lebih baik daripada yang lain adalah kunci kepada kejayaan dan bukannya menarik orang lain ke bawah.

Secara khususnya, anda mesti tidak menerbitkan artikel fitnah dalam blog politik untuk mensasarkan pada orang lain hanya kerana kamu dengki kepada sasaran itu atau tidak mampu bersaing dengan sasaran.

Anda harus menyokong orang lain, menyayangi orang lain, memuji orang lain jika mereka melakukan kerja yang baik sambil anda melengkapkan diri anda dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk melakukan yang lebih baik daripada mereka.

6. Kita mesti mempunyai hati yang besar, dan semangat perjuangan yang lebih besar. Kita mesti rajin, jujur dan patriotik, di samping mengelakkan konflik antara satu sama lain. (dicuri dari PM Najib)

7. Akhir sekali, kita perlu memperkukuhkan hubungan di kalangan ahli keluarga dan berusaha untuk membantu sesiapa yang memerlukan – tanpa mengira bangsa atau kewarganegaraan.
(diolah daripada PM Najib)

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1635510243334430