Kenapa Nurul Izzah ditangkap Walaupun Ucapannya Berlaku di Parlimen

Politik Oleh Samseng.

Sangat tidak masuk akal dan hampir tidak percaya apabila membaca laporan berita tentang desakan oleh seorang ahli parlimen, N. Surendran, di mana dia mahukan penyiasatan terhadap “kenyataan menghasut” oleh Nurul Izzah ketika perbahasan ucapan Agong di parlimen pada 10 Mac 2015 diberhentikan sama sekali. Surendran mendakwa bahawa sebarang siasatan adalah satu penghinaan kepada keistimewaan yang diberikan kepada ahli-ahli parlimen, dan oleh itu penghinaan terhadap Dewan jika tidak diberhentikan serta-merta.

Jika seseorang memutuskan untuk melanggar undang-undang, maka seseorang itu mestilah cukup berhati mulia untuk menerima beban hukuman, jika dikenakan dan didapati bersalah! Hanya samseng buli pengecut yang akan mengancam pihak berkuasa untuk tidak berbuat apa-apa dan diam!

Mengapa, mungkin ada yang bertanya, MP Surendran terang-terangan salah bagi kenyataannya itu dan tindakan beliau jatuh ke dalam kategori “politik oleh samseng”?

Jawapannya adalah kerana di bawah Artikel 63(4) Perlembagaan Persekutuan, apa sahaja yang dikatakan oleh mana-mana ahli parlimen dalam Dewan tidak menikmati kekebalan penuh daripada apa-apa tindakan mengikut undang-undang.

Sebaliknya, terdapat dua cabang dalam peruntukan, di mana ahli parlimen yang boleh diambil tindakan:

Pertama, jika ia termasuk kepada suatu kesalahan di bawah mana-mana undang-undang yang diluluskan menurut Perkara 10(4), yang ketika merujuk silang, berkait dengan undang-undang diluluskan berkaitan dengan Artikel 152, 153 dan 181 Perlembagaan Persekutuan, vis-à-vis, kedudukan bahasa kebangsaan, hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera, dan kesucian raja-raja;

dan Kedua, di mana MP Surendran gagal untuk menyebut, jika ia termasuk kepada suatu kesalahan di bawah Akta Hasutan 1948.

Merujuk dalam Akta Hasutan akan menunjukkan bahawa di bawah seksyen 3(1) di dalamnya, ia adalah satu kesalahan untuk “membawa kepada kebencian atau penghinaan atau membangkitkan perasaan tidak setia terhadap pentadbiran keadilan.”

Sesungguhnya, melabelkan lima panel hakim Mahkamah Persekutuan dalam rayuan Anwar Ibrahim sebagai “syaitan”, dimana kebanyakan agama yang diamalkan di sini, dianggap paling jahat dalam semua ciptaan Tuhan, semestinya melanggar peruntukan seksyen 3(1) (c) Akta Hasutan. Ini sangat jelas walaupun kepada “peguam tadika”.

Untuk berjuang demi kebaikan haruslah berhati mulia dalam menerima apa jua tindakan yang boleh dihadapi di bawah undang-undang yang sah di negara ini – yang telah diluluskan oleh Ahli-ahli Parlimen sendiri. Jika tidak, ia adalah semata-mata “politik oleh samseng”.

Oleh Haniff Khatri,
Seorang peguam di Kota Damansara, Selangor.
http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/politics-by-gangsterism-haniff-khatri