KLCC, KLIA Dituduh Sebagai Projek Gajah Putih Masa di awal Pembinaan

Tun Razak Exchange (TRX), terhampar seluas 70 ekar di tanah pegangan bebas utama beberapa minit dari Menara Berkembar Petronas, merupakan satu langkah utama ke arah matlamat Program Transformasi Ekonomi Kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Pembangunan bercampur akan merangkumi sebuah daerah kewangan antarabangsa yang baru disokong oleh kediaman bertaraf dunia, kawasan membeli-belah, riadah dan persembahan kebudayaan. Pembangunan ini, yang akan menjadi pusat stesen MRT yang terbesar di Kuala Lumpur, mempunyai nilai pembangunan kasar sebanyak RM40 bilion.

Bagi Bandar Malaysia pula, ia adalah 495 ekar pembangunan bercampur baru bandar yang akan menjadi penanda aras bagi kemampanan masyarakat bandar di rantau ini.

Pembangunan ini akan berfungsi sebagai pintu masuk Kuala Lumpur bagi landasan kelajuan tinggi ke Singapura dan, dengan dua laluan MRT di situ, akan menjadi hab pengangkutan utama di bandar. Pembangunan ini mempunyai nilai pembangunan kasar RM150 bilion.

Pada pendapat saya, permata aset 1MDB adalah Bandar Malaysia tetapi ia adalah satu projek jangka panjang.

Inilah sebabnya mengapa 1MDB mengeluarkan bon jangka panjang 10 tahun dan 30 tahun untuk membiayai projek-projek sebegini kerana 1MDB tahu bahawa dalam jangka pendek dan sederhana, ia akan mengalami kerugian serta kekurangan aliran tunai sementara projek-projek ini sedang dibangunkan.

Setelah HSR (High Speed Rail) ke Singapura dan MRT ke Bandar Malaysia telah lengkap, harga hartanah di sini mempunyai potensi untuk menjadi lebih tinggi daripada KLCC.

Tidak ada tempat lain di ASEAN yang anda akan mempunyai keupayaan untuk mempunyai ibu pejabat yang boleh berada di dua ibu negara kepada dua syarikat ASEAN dalam tempoh 90 minit.

495 ekar di Bandar Malaysia adalah kira-kira 21.5 juta kaki persegi.

Pada hanya RM1,000 sekaki persegi, anda akan melihat kepada RM21.5 bilion pada kos tanah sahaja.

Dan jika harga adalah sama dengan TRX, iaitu kira-kira RM3,000 setiap kaki persegi, kos tanah Bandar Malaysia sahaja akan menjadi RM64 bilion.

Tanah di sekitar KLCC dan Pavilion, bagaimanapun telah menyaksikan jualan perjanjian tanah selesai di antara RM4,000 hingga RM7,000 sekaki persegi sepanjang beberapa tahun ini.

Bayangkan 10 tahun kemudian. Atau 20 tahun kemudian, apakah nilai sebenar?

Sila ingat bahawa pada tahun-tahun awal dan semasa pembangunan KLCC, KLIA, KL Sentral dan Putrajaya, kesemua dilihat sebagai projek gajah putih oleh pembangkang dan mereka berkata ini semua akan menemui kegagalan.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1634486600103461