Nestle Malaysia Sokong GST

Pengarah Urusan Nestlé (Malaysia) Berhad, Alois Hofbauer menyatakan sokongan terhadap pelaksanaan GST. Nestlé mematuhi sepenuhnya Akta Anti Pencatutan secara proaktif akan menyampaikan penjimatan cukai jualan kepada peruncit dari 1 April.

Pengarah Urusan Nestlé (Malaysia) Berhad, Alois Hofbauer berkata, “Ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan Nestlé untuk memaksimumkan nilai kepada pengguna kami. Kini dengan promosi kami yang terbesar, rakyat Malaysia boleh menikmati penjimatan sebanyak 8% hingga 33% ke atas pelbagai jenis produk kami.”

Promosi “Lebih Nilai, Lagi Hebat” menyediakan penjimatan untuk lebih daripada 11 juta pek promosi, termasuk beberapa jenama Nestlé popular seperti MAGGI, MILO dan NESCAFÉ, dan banyak lagi jenama lain.

Kebanyakan rakyat Malaysia tidak mengetahui, majoriti produk Nestle mempunyai 10% cukai jualan yang sebelum ini tidak dapat dilihat.

Dan untuk para ibu, kerajaan mengumumkan bahawa susu bayi serbuk untuk peringkat umur sehingga 36 bulan adalah dikecualikan daripada GST.

Malah, lampin pakai buang juga yang mempunyai 10% cukai jualan ke atasnya dan dijangka lebih murah di bawah GST juga.

Sebahagian besar daripada kebimbangan dan kemarahan di kalangan orang ramai sekarang adalah kerana GST dilihat sebagai satu perubahan besar dan diwar-warkan oleh propaganda pembangkang sebagai sesuatu yang benar-benar benar-benar jahat, buruk dan menindas.

Dunia ini tidak akan berhenti berputar pada 1 April. Langit tidak akan jatuh ke bawah. Anwar akan tetap selamat terletak jauh di penjara dan ekonomi Malaysia tidak akan runtuh hingga memaksa rakyat keluar dari rumah-rumah mereka untuk makan rumput dan pasir hingga semua taman-taman awam kita tidak hijau lagi.

Orang ramai akan menyesuaikan diri dan ekonomi kita akan menyesuaikan diri dengan mengekalkan kuasa perbelanjaan kita dan kemudian dalam masa tiga hingga enam bulan, orang akan berasa agak bodoh dan tertanya-tanya mengapa kita takut dengan GST begitu teruk serta banyak propaganda pembangkang akan didedahkan sebagai siri pembohongan (seperti cukai 6% ke atas setiap pengeluaran ATM atau setiap transaksi kad kredit – kebanyakannya disebarkan oleh Nga Kor Ming dan kawan-kawannya).

Kita sudah 33 tahun lewat berbanding dengan Indonesia, 23 tahun lewat berbanding dengan Thailand dan Singapura, dan sudah sampai masanya sistem cukai Malaysia dimodenkan.

Jika GST akan menghancurkan ekonomi Malaysia, maka 169 negara-negara lain di dunia telah lama dihancurkan.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1648531845365603&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=1