PKR Tak Bincang Dengan PAS Berkenaan Langkah Kajang, Ini Bukan Pengkhianatan Pula

Parti-parti Pakatan Rakyat mengamalkan ‘double standard’ dengan menyerang Presiden PAS Abdul Hadi Awang kerana bertindak secara unilateral tentang hudud sedangkan PKR melakukan perkara yang sama dalam Langkah Kajang, kata PAS.

DAP pada Selasa berkata ia memutuskan hubungan dengan Hadi kerana mengkhianati rakan-rakan Pakatan, tetapi akan mengekalkan hubungan dengan PAS.

Anehnya, PKR membelakangkan Pakatan dalam Langkah Kajang. Abdul Khalid Ibrahim dipecat sebagai Menteri Besar (MB) tanpa persetujuan PAS, tetapi ini tidak dilihat sebagai pengkhianatan.


“Dan sekarang, (supremo DAP) Lim Kit Siang mencadangkan kerjasama dengan BN di atas nama “menyelamatkan Malaysia”? Bukankah ini satu pengkhianatan kepada rangka kerja dasar bersama Pakatan?” Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Khairuddin Aman Razali berkata dalam satu kenyataan.

Saya bimbang bahawa serangan berterusan DAP, fitnah dan ejekan kepada Presiden PAS dan tentangan yang kuat mereka kepada Kanun Jenayah Syariah Kelantan akan menafikan justifikasi agama untuk ahli-ahli PAS untuk bekerjasama dengan DAP dan mengundi mereka dalam pilihan raya.


PAS mempunyai kira-kira satu juta ahli di seluruh negara. Dalam pilihan raya, PAS dan DAP saling menggunakan kerjasama mereka untuk menghilangkan persepsi pelampau agama dan cauvinisme perkauman.

http://www.malaysiakini.com/news/293300