Rafizi Ambil Kesempatan Kurang Pengetahuan Tentang Perakaunan

Apakah Aset Tahap 3? Apa yang dimaksudkan dengan Aset Tahap 3 (Level 3 assets)?

Aset Tahap 3 adalah aset kewangan dan liabiliti yang sangat tidak cair (illiquid) dan sukar untuk dinilai.

Banyak syarikat yang didagangkan secara umum (publicly traded corporations) mempunyai berbilion-bilion dolar Aset Tahap 3 pada kunci kira-kira mereka.

Aset Tahap 3, tidak cair dan sukar untuk nilai.

Contoh Aset Tahap 3:
– Pelaburan ekuiti swasta (bermaksud pembelian syarikat-syarikat swasta)
– Derivatif kompleks
– Pelaburan swasta tertentu
– Sekuriti bersandarkan gadai janji
Dan banyak lagi.

Aset Tahap 3 sangat jarang didagangkan dan tidak ada harga pasaran yang boleh dipandukan untuk mereka, maka nilai pasaran yang tepat tidak boleh dikira. Syarikat-syarikat boleh cuba untuk menentukan nilai-nilai melalui model penetapan harga, tetapi ini tidak boleh diharapkan sebagai tepat.

FASB menerangkan input Tahap 3 sebagai “tidak tercerap (unobservable)”.

“Unobservable” tidak bermakna “tidak boleh dicari atau tidak dapat dikesan” – ia bermakna bahawa tiada harga pasaran untuk disebut harga dengan mudah untuk mereka – tidak seperti bon atau saham awam yang tersenarai – untuk dinilai.

Banyak syarikat memegang jenama memegang aset penting diklasifikasikan sebagai Tahap 3.

Nestle mempunyai Aset Tahap 3 (muka surat 8): http://www.nestle.com.my/asset-library/documents/pdf/about%20us/interim_financial_report_as_at_31_december_2013.pdf

Etiqa Insurance juga mempunyai Aset Tahap 3 (muka surat 17): http://www.etiqa.com.my/English/AboutUs/Financials/Documents/fs_2013/EIB%20Interim%20June2013.pdf

Aset Tahap 3 tidak bermakna aset itu tidak wujud atau tidak dapat dikesan (seperti yang didakwa oleh Rafizi). Ia hanya bermakna adalah sukar untuk mencari nilai yang tepat.

Sebagai contoh, dalam kes 1MDB, Rafizi dan Tony Pua sentiasa menuduh dana Cayman yang diklasifikasikan sebagai Aset Tahap 3 untuk bermakna ia tidak wujud – yang kemudiannya diberitahu bahawa dana telah ditebus sepenuhnya dan kemudian nilainya ada.

Inilah yang Rafizi tuduh SRC International sekarang.

Rafizi mengambil kesempatan atas kekurangan pengetahuan orang awam tentang hal-hal perakaunan dan memberi kenyataan yang mengelirukan seperti “Juruaudit tidak mempunyai petunjuk di mana SRC milik Putrajaya melabur RM3.8 bilion” atau aset tersebut “tidak diketahui” atau “tidak mempunyai maklumat tentang apakah ia”.

Itu tidak benar. Ia hanya bermakna aset adalah lebih sukar untuk dinilai. Nampaknya SRC International telah melabur dalam syarikat-syarikat sumber strategik milik persendirian dan tidak tersenarai (mengapa namanya ‘strategic resources’) bagi memastikan kita mempunyai akses kepada bekalan terjamin arang batu untuk kilang janakuasa kita – satu strategi yang China telah lakukan dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan pelaburan mereka di Australia, Indonesia dan Brazil.
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/auditors-have-no-clue-where-putrajayas-src-invested-rm3.8-billion-says-pkr

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1647746005444187&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=1