Rafizi Sengaja Ungkit Berita Lama Berkenaan Pembelian Jet

Tanpa pengesahan dari kerajaan atas dakwaan Rafizi bahawa satu jet baru ACJ320 telah “dibeli” oleh kerajaan daripada Jet Premier One (M) Sdn Bhd dan membawa nombor pendaftaran 9H-AWK, saya membuat keputusan untuk melakukan beberapa penyelidikan.

Rupa-rupanya, butiran maklumat dalam dakwaan Rafizi adalah hampir sama dengan maklumat di sini: http://tinyurl.com/kjv9plp

Tulisan bertarikh 3 Januari 2014 mengandungi butiran tepat hampir sama – jet ACJ320 dari Jet Premier One (M) Sdn Bhd, dan nombor pendaftaran 9H-AWK.

Yang memberikan kita 3 kemungkinan:

1) Jet ACJ319 kegunaan semasa mempunyai masalah-masalah besar dan sekali lagi perlu dihantar untuk penyelenggaraan wajib atau perlu diganti dan dengan itu kerajaan menyewa atau membeli kembali ACJ320 yang mereka gunakan untuk jangka pendek yang sebelum ini apabila kerajaan ketiadaan jet kerana salah satu jet telah dilupuskan dan dua lagi perlu penyelenggaraan wajib.

Ini merupakan satu kemungkinan kerana ACJ319 sebelum ini bermasalah dan terpaksa dihantar semula ke ibu pejabat Comlux di Utah selama 6 hari ketika perjalanan ke Hawaii pada Disember tahun lepas. Mungkin masalah yang wujud sangat serius sehingga ia memerlukan penyelenggaraan menyeluruh atau bahkan digantikan dan dengan itu kerajaan memutuskan untuk membeli ACJ320 yang sebelum ini disewa.

Pada masa itu, Pejabat Perdana Menteri (PMO) menjelaskan sebab sewaan jangkamasa pendek dengan mengatakan,
“Pada Ogos 2012, pesawat Fokker F28 telah dilupuskan kerana telah berusia lebih 30 tahun dan tiada pesawat gantian dicadangkan. Pada tahun 2013, pesawat BBJ dan ACJ319 telah dijadualkan penyelenggaraan wajib selama 6 bulan. Sejajar dengan itu, Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab atas urusan pesawat khas Kerajaan telah mengambil keputusan menyewa sebuah pesawat lain ACJ A320 bagi menampung kekurangan pesawat.”

2) Beberapa jet lain milik kerajaan daripada lima pesawat, iaitu ACJ319, BBJ1 Boeing 737 (sejak tahun 1999 – 16 tahun), Fokker F28 (awal 70an – dillupus pada tahun 2012 dan tidak diganti), Bombardier Global Express (sejak 1998 – 17 tahun ) dan Falcon 900 (awal 90an – 25 tahun) telah mencapai umur perlupusan wajib atau tidak lagi dianggap selamat atau terlalu mahal untuk diselenggara lagi.

Hanya ACJ319, BBJ1 dan Global Express mempunyai keupayaan untuk terbang lebih 6,000 batu nautika pada satu hop tunggal – KL dan London.

PMO juga telah menjelaskan, tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh Kerajaan, pesawat-pesawat ini juga boleh diluluskan untuk kegunaan oleh DYMM Sultan-sultan dan TYT Yang Dipertua-Yang Dipertua Negeri, YB Menteri-Menteri dan Timbalan-Timbalan Menteri, tetamu-tetamu Kerajaan Persekutuan dari negara asing, Pegawai-pegawai Kanan Kerajaan serta orang-orang kenamaan.

Dalam keseluruhan 5 tahun pemerintahan Pak Lah, beliau hanya membeli jet ACJ319 itu. Selebihnya adalah dari masa Tun Mahathir.

Jika dalam tempoh ini 2009-2015 semasa pentadbiran Najib, satu atau dua jet sebelum ini telah digantikan dengan satu yang baru, maka ini akan menjadi pembelian penggantian pertama kerajaan era Najib.

Kesemuanya didaftarkan di bawah TUDM.

Ia sangat baik untuk satu jet menggantikan dua jet jet.

3) Rafizi sengaja menggunakan berita lama dan sengaja menimbulkan kekeliruan antara jet peribadi dengan jet kerajaan untuk menimbulkan kemarahan orang ramai dan jet ini bukan untuk penggunaan eksklusif oleh PM tetapi oleh kerajaan.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1643552519196869