Sebab Syarikat dan Peniaga Benci GST

Saya telah bercakap dengan beberapa pemilik pub (sudah tentu sebagai sebahagian daripada penyelidikan saya) dan restoran dan pada dasarnya mengesahkan apa yang saya sentiasa saya fikirkan.

Selain daripada fakta bahawa sistem GST membantu monitor hasil jualan bagi syarikat-syarikat dan membuat ia lebih sukar untuk menipu cukai pendapatan mereka, satu lagi sebab mengapa syarikat-syarikat dan tauke membenci GST adalah kerana mereka tidak lagi boleh mengutip kesemua bayaran caj perkhidmatan (service charge) tetapi menyimpan wang itu dengan tidak membayar kepada kerajaan.

Ini nampaknya sering berlaku dalam perniagaan restoran dan hotel (Banyak restoran mengenakan 10% bayaran perkhidmatan tambahan juga tetapi menyimpan semua atau sebahagian wang yang sepatutnya diberi kepada pelayan dan kakitangan mereka yang lain).

Tidak seperti cukai jualan dan cukai perkhidmatan sedia ada, GST dikenakan di setiap peringkat rangkaian bekalan, dengan beban cukai yang akhirnya ditanggung oleh pengguna akhir. Beberapa peringkat cukai GST dalam rangkaian adalah perubahan asas daripada sistem cukai jualan dan cukai perkhidmatan tunggal kini yang dikenakan pada satu peringkat rantaian bekalan.

Ini bermakna tidak akan terjadi lagi cukai perkhidmatan yang harus diberi kepada Kerajaan itu kononnya dikutip “bagi pihak Kerajaan” yang sebaliknya masuk poket tauke.

Walau bagaimanapun, bagi restoran dan hotel yang jujur yang telah mengutip cukai perkhidmatan sebelum ini dan membayar balik kepada Kerajaan, GST yang menggantikan cukai perkhidmatan sebenarnya memberi manfaat kepada mereka kerana mereka kini boleh menuntut semula cukai input bekalan mereka – sedangkan mereka tidak boleh menuntut semula cukai perkhidmatan yang dibayar sebelum ini.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1647594318792689