1MDB Tak Pernah Guna Dana Dari Rizab Matawang Asing & Petronas

November 30, 2010: Rizab antarabangsa Malaysia yang besar jumlahnya boleh digerakkan, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.http://tinyurl.com/p2sujy5

“Rizab kita hari ini adalah terlalu tinggi. Kita mempunyai lebih daripada USD$100 bilion rizab, yang boleh menampung lapan bulan import tertangguh. Negara ini hanya memerlukan rizab sehingga tiga atau empat bulan,” katanya.

“Daripada USD$100 bilion, sebenarnya boleh digerakkan USD$50 bilion (RM185 bilion), yang akan membantu kerajaan. Kerajaan berkata ia tidak mempunyai wang untuk berbuat itu dan ini, tiada wang untuk memberi subsidi. Jadi, mengapa tidak menggunakan wang ini,” katanya.

Walaupun begitu, 1MDB tidak pernah menggunakan satu sen pun daripada rizab tukaran mata wang asing kita ketika ia bermula.

Tun M semasa pentadbirannya menggunakan rizab tukaran mata wang asing di mana RM30 bilion telah dispekulasi untuk opsyen dan rugi semasa awal 90-an yang kini bernilai kira-kira RM60 bilion pada hari ini.

Malah tidak seperti pembinaan KLCC, Sepang, Putrajaya dan lain-lain, 1MDB tidak menggunakan mana-mana duit USD$25 bilion (RM93 bilion) milik Petronas yang mereka ada pada akhir tahun 2009. http://tinyurl.com/qjlokhf

Sebaliknya, 1MDB hanya mendapat modal berbayar RM1 juta dari kerajaan dan meminjam selebihnya.

Daripada RM42 bilion hutang, sekurang-kurangnya RM6 bilion ke RM7 bilion adalah disebabkan kos pembiayaan (munasabah kerana ia adalah dalam tempoh 5 tahun sejak 2009) – yang bermaksud bahawa jika mereka telah mendapat RM30 bilion dana daripada sama ada Petronas atau rizab tukaran mata wang asing di permulaan, 1MDB tidak akan mempunyai hutang hari ini.

Jadi, soalan saya ialah: Mengapa 1MDB meminjam wang dan tidak menggunakan rizab tunai yang sedia ada seperti kebiasaan PM-PM yang lepas?

Sekarang, jika anda lihat jenis hutang yang 1MDB ada, kebanyakan hutang ini mempunyai pembayaran kupon yang bermula dengan serta-merta dan kebanyakan hutang ini adalah hutang jangka pendek yang memerlukan bayaran balik pokok dalam tempoh 2 tahun atau 5 tahun atau 6 tahun.

Ertinya bahawa 1MDB tahu dan merancang untuk dapat membayar hutang ini dalam masa yang singkat dan mempunyai model perniagaan tersedia.

Jika tidak, mengapa meminjam dan kemudian tiba-tiba mendapat masalah dalam jangkamasa yang pendek?

Pendapat saya adalah bahawa 1MDB menggunakan kaedah pembiayaan hutang kerana model perniagaan mereka adalah berdasarkan kepada mendapat pulangan ke atas pelaburan yang lebih tinggi daripada kos dana mereka. Ini sepatutnya menguatkuasakan disiplin ke dalam pengurusan mereka kerana mereka tahu bahawa apa sahaja yang dipinjam mesti dibayar balik – tidak seperti godaan mudah untuk mendapatkan wang berkos sifar daripada kerajaan.

Mungkin di sepanjang jalan, sama ada 1MDB menjadi terlebih agresif dengan beberapa pelan perniagaan mereka atau beberapa masalah yang tidak dijangka menangguhkan keupayaan mereka untuk mendapatkan wang daripada aset mereka untuk membayar balik pinjaman.

Kini mereka tersekat dengan banyak aset yang sangat berharga tetapi mempunyai isu aliran tunai.

Kalaulah 1MDB dibiayai sepenuhnya oleh Petronas atau daripada rizab tukaran mata wang asing kita, saya pasti banyak masalah aliran tunai hari ini akan diminimumkan.

Sekarang, jika tujuan 1MDB adalah untuk songlap, mengapa melibatkan diri anda ke dalam masalah apabila anda tahu bahawa anda perlu membayar hutang dengan faedah dan akan diketahui akhirnya?

Jika anda ingin songlap, yang paling mudah adalah hanya untuk menggunakan dana yang ada dan songlap dan tiada siapa yang akan tahu.

Ini adalah salah satu sebab mengapa saya percaya 1MDB telah dimulakan dengan niat yang baik tetapi beberapa masalah (isu-isu pelaksanaan, pasaran berubah, publisiti buruk berlebihan melambatkan IPO dan masa depan penjanaan dana) timbul semasa fasa pelaksanaan tetapi saya percaya ini bukan masalah fatal dan saya yakin bahawa 1MDB, seperti mana-mana projek hasil tunggu lama, akhirnya akan berjaya selagi sokongan daripada kerajaan masih ada.

Lagipun, 1MDB yang berjaya adalah lebih baik daripada 1MDB yang gagal.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1655680584650729