Kejatuhan Nilai Ringgit Tidak Semestinya Sesuatu Yang Buruk

6. Hari ini nilai Ringgit jatuh sebanyak 70 sen. Tiap satu Ringgit jatuhnya matawang kita, negara, Kerajaan dan rakyat kerugian berbillion. Kejatuhan sebanyak 70 sen pun merugikan berbillion Ringgit juga.

7. Tetapi apabila Ringgit diselamatkan dari penyangak matawang, berbillion Ringgit duit Kerajaan diselamatkan. Dan ramai peniaga yang muflis dan hampir muflis terselamat pada tahun 1998. Lupakan sahajalah peristiwa ini kerana ia berlaku dizaman saya.


Mungkin beliau terlupa tetapi apabila Tun Mahathir bersara sebagai Perdana Menteri, Ringgit telah diikat RM3.80 kepada USD1. Hari ini, Ringgit adalah RM3.63 kepada USD1 – Jadi, ia bukan satu penurunan sebanyak 70sen tetapi keuntungan sebanyak 17sen.

Tetapi pastinya nilai yang lebih baik daripada RM4.83, paling rendah sebelum Tun M tambat mata wang kita.

Ringgit adalah mata wang Asia berprestasi terbaik pada tahun-tahun 2010 dan 2011 apabila harga minyak mula meningkat dan kerana harga minyak jatuh begitu teruk pada tahun 2014 dan kini, mata wang Malaysia telah terjejas.

Walau bagaimanapun, perlu diambil perhatian bahawa nilai Dolar Amerika Syarikat yang meningkat kuat, dan bukan nilai Ringgit Malaysia yang menyusut teruk. Malah, mata wang Malaysia sebenarnya melakukan lebih baik daripada banyak negara-negara lain yang telah menyusut nilai berbanding dengan USD. Sebagai contoh, matawang Ruble Rusia, Real Brazil, Rand Afrika Selatan, Euro (yang terdiri daripada 20 buah negara), Dolar Kanada, Dolar Australia dan Yen Jepun telah benar-benar jatuh berbanding Ringgit Malaysia sejak tahun lalu – sesetengahnya sangat ketara.

Dan kerana harga minyak mula turun dan Ringgit lemah, lebihan dagangan Malaysia telah meningkat dengan kukuh untuk 3 bulan yang lalu bermula dari bulan November, Disember dan Januari.

Kejatuhan nilai Ringgit tidak semestinya sesuatu yang buruk kerana kebanyakan negara di dunia sengaja melemahkan mata wang mereka untuk bersaing. Ambil sebagai contoh kes Singapura: http://www.todayonline.com/business/singapore-dollar-outlook-worst-asian-financial-crisis

Walau bagaimanapun, saya tidak dapat melihat bagaimana Ringgit yang lemah menyebabkan Malaysia kehilangan berbilion – terutama sekali kerana 97% daripada hutang Kerajaan kita adalah dalam Ringgit Malaysia dan bukan dalam mata wang asing. Kita meminjam dalam Ringgit dan kita membayar dalam Ringgit – jadi di manakah kerugian?

Sebaliknya dengan mata wang yang lebih lemah, eksport perkilangan kita telah melonjak kerana nilai Ringgit rendah dan membantu mengurangkan kesan harga eksport petroleum yang lebih rendah dan dengan itu membantu untuk meningkatkan lebihan dagangan negara kita – dengan itu Malaysia sedang membuat berbilion-bilion dan tidak kerugian berbilion-bilion dari yang Ringgit yang lemah.

Tentang menyelamatkan nilai Ringgit untuk menyelamatkan syarikat-syarikat tempatan pada era Tun M, Ringgit jatuh pada tahun 1997-1998 bukanlah penyebab utama peniaga kita gagal.

Ia adalah kerana pasaran saham jatuh menjunam kepada 200 mata dan ‘hukuman’ kadar faedah bank yang tinggi sebanyak 18% serta ketidakupayaan bank-bank untuk memberi pinjaman atau memanjangkan pinjaman yang mengorbankan banyak syarikat-syarikat kita – satu masalah kecairan yang mencekik ekonomi kita.

Hari ini, ia sangat berbeza, Bursa Malaysia ditutup sehingga 13.57 mata kepada 1856 mata pada hari ini (hanya 40 mata di bawah rekod mata tertinggi 1896 mata) dan lebih dua kali ganda daripada semasa Najib mengambil alih sebagai PM pada April 2009.

Kadar faedah bank kita kekal stabil dan rendah dengan KLIBOR pada kira-kira 3.7%. Kadar hasil bon MGS kita juga rendah dengan 3 bulan MGS pada 3.17% – menunjukkan bahawa pasaran masih banyak tunai.

Jadi, saya tidak pasti bagaimana Ringgit kita lemah terhadap USD itu membunuh ekonomi kita dan menyebabkan kita kehilangan berbilion-bilion.

Tentang Tun M mengatakan bahawa dia telah menyelamatkan banyak syarikat bankrap atau hampir bankrap dengan “menyelamatkan” Ringgit, perlu diambil perhatian juga bahawa beliau (dan Anwar tetapi anda adalah PM pada masa itu jadi tanggungjawab utama pada anda) juga bertanggungjawab menyebabkan masalah ini pada mulanya dengan memiliki rizab asing yang rendah (juga menjadi lebih teruk dengan kehilangan RM10 bilion ke RM 30 bilion oleh Bank Negara disebabkan oleh kerugian spekulasi forex) menjadikan Malaysia terdedah kepada serangan spekulatif oleh Soros dan gengnya.

Hari ini, adalah jauh lebih sukar pada Soros untuk menyerang kita kerana rizab tukaran mata wang asing Malaysia adalah 10 kali ganda lebih tinggi.

Walau apa pun, tindakan “menyelamat” oleh Tun M datang lambat dan banyak syarikat yang dahulunya terkenal – milik bumiputera dan bukan bumiputera – menjadi sebahagian daripada sejarah sebagai contoh UEM (kini dimiliki kerajaan), Renong, kumpulan MBF, Taiping Consolidated, Malaysia Electric Corporation, Jupiter Securities, Sin Heng Chan (Malaya), Instantgreen Corporation, Seng Hup Corporation, Timbermaster Industries, Woo Hing Brothers (Malaya), Bescorp Industries, Sri Hartamas, Rahman Hydraulic, dan Kuala Lumpur Industries Holdings – hanya untuk menamakan beberapa.

Malah, sudah tentu banyak isi rumah dan PKS mengalami kerugian daripada kejatuhan 90% pasaran saham dan binasa dalam panggilan margin berikutnya.

Keadaan sudah sangat berbeza hari ini dan ya, saya bersetuju dengan Tun M untuk “Lupakan sahajalah peristiwa” kerana waktu itu memang sangat teruk untuk diingati.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1653451331540321