Masa Untuk Menghentikan Isu Altantuya

Dalam temubual Perdana Menteri Najib Tun Razak, beliau mengulangi apa yang beliau telah katakan selama bertahun-tahun, bahawa beliau tidak pernah bertemu atau mengetahui Altantuya Shaariibuu. Tun Abdullah Ahmad Badawi, di sisi lain, berkata siasatan polis pada masa itu mendedahkan bahawa Najib tidak terlibat dalam pembunuhan Altantuya.

Tiga tahun yang lalu pada tahun 2012, Asia Sentinel dan lain-lain laman berita online dan blog menerbitkan 153 dokumen berhubung dengan penyiasatan polis Perancis dan laporan selepas itu untuk mahkamah Perancis yang telah mengarahkan siasatan. Siasatan dan laporan memberi tumpuan kepada isu Altantuya serta kontrak kapal selam.

Dokumen D54 adalah satu kenyataan oleh pihak polis kepada mahkamah bahawa tiada rekod Altantuya Shaariibuu, Abdul Razak Baginda dan/atau Najib Tun Razak pernah memasuki Perancis dari tahun 1999, tarikh di mana kapal selam Scorpene mula dirundingkan, sampai kepada hari Altantuya dilaporkan dibunuh. Pihak berkuasa imigresen dan perisikan Perancis juga mengesahkan perkara yang sama.

Oleh itu cerita pembangkang bahawa Altantuya, Razak dan Najib makan malam di Paris di mana gambar mereka telah diambil adalah palsu.

Dokumen D76 dikemukakan di mahkamah adalah satu kenyataan kepada pihak polis oleh Fredric Faura mengenai peranannya dalam kontrak kapal selam. Pihak polis telah bertanya kepadanya sama ada beliau pernah bertemu dengan Altantuya atau kenal siapa dia dan dia menjawab bahawa dia tidak pernah bertemu dengan Altantuya atau tahu tentang dia. Beliau menambah bahawa mereka tidak memerlukan penterjemah untuk menjalankan urusan dengan Malaysia kerana rakyat Malaysia boleh bertutur Bahasa Inggeris yang sempurna.

Tambahan lagi, semua rundingan telah dilakukan di Malaysia dan bukan di Perancis di mana tiada keperluan untuk penterjemah.

Tumpuan kepada dakwaan terhadap Najib adalah bahawa Altantuya terlibat dalam urus niaga kapal selam dan mahu bahagian keuntungannya, dan sebab itu dia dibunuh. Polis Perancis, bagaimanapun, telah mengatakan bahawa ini tidak benar.

Oleh Datuk Seri Panglima Salleh Said Keruak,
Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah,
http://sskeruak.blogspot.com/2015/04/time-to-put-altantuya-issue-to-rest.html