Pembinaan Rumah Mangsa Banjir di Pahang & Kelantan tanpa mengira perbezaan ideologi Politik & Latar Belakang Mangsa

Usaha JKR dalam projek-projek pembinaan rumah bagi menggantikan rumah-rumah yang terjejas teruk akibat bencana banjir pada tahun lepas menunjukkan kesungguhan kerajaan persekutuan untuk mengurangkan keperitan yang dihadapi rakyat.

Dalam masa beberapa bulan sahaja pembinaannya, rumah-rumah kini kelihatan hampir siap. Proses yang kebiasaannya mengambil masa sekitar 2 tahun kini dipercepatkan agar boleh diduduki sepenuhnya.

Selain bentuk rumah yang lebih selesa dan teratur, lokasi yang lebih selamat juga disediakan bagi melindungi rakyat daripada menghadapi musibah yang sama berulang. Bagi sesetengah tempat, tapak rumah yang sedia ada dibangunkan dengan bentuk rumah yang lebih kukuh dan tinggi daripada struktur rumah yang lama.

Tidak ada kepimpinan mana-mana negara maju di dunia pun yang sanggup menyediakan semua bantuan seperti ini tanpa perlindungan insuran atau kepentingan yang menguntungkan segelintir pihak. Kerajaan kita melakukan semuanya tanpa mengira perbezaaan ideologi politik atau latar belakang kaum mangsa yang terlibat.

Sumber: JKR Pahang dan JKR Kelantan