Ia adalah PEMBELIAN, Bukannya BAIL OUT

Lembaga Tabung Haji dikatakan telah ‘bail out’ (menyelamatkan) 1MDB dengan membeli aset tertentu yang dimiliki oleh 1MDB.

Perkataan ‘bail out’ adalah istilah negatif dan telah sengaja digunakan atau disalahgunakan untuk mengatakan bahawa ada sesuatu yang salah berlaku.

Apabila Bank Bumiputra Malaysia Berhad (BBMB) secara praktikalnya menjadi muflis kerana pinjaman yang teruk BMF di Hong Kong dan Petronas terpaksa menyuntik wang untuk menyelamatkan bank itu adalah apa yang dianggap ‘bail out’.

‘Bail out’ berlaku apabila wang dipam ke dalam organisasi yang tenat tanpa sebarang pulangan kembali ke atas wang itu. Anda tidak akan menerima dividen atau mendapatkan wang anda kembali.

Kes Perwaja adalah ‘bail out’ kerana jika wang itu tidak dipam ke dalam syarikat itu, ia akan jatuh merudum. Sekali lagi, tidak ada pulangan wang kerajaan yang dipam ke dalam Perwaja.

Apabila kerajaan membeli semula saham MAS daripada Tajudin Ramli, itu adalah ‘bail out’. Jika kerajaan tidak membeli saham ketika itu, Tajuddin akan muflis dan kerajaan terpaksa membeli balik saham pada cara di atas harga pasaran dan dengan itu pembayar cukai menanggung kerugian yang besar.

Seperti yang Tun Dr Mahathir Mohamad KATAKAN, apabila Petronas telah diminta untuk membeli Konsortium Perkapalan Berhad, itu bukan ‘bail out’. Mirzan Mahathir mahu RM2 bilion supaya dia boleh menampung hutang RM1.7 bilion tetapi akhirnya Petronas bersetuju untuk membayar hanya RM1 bilion.

Jadi Mirzan ‘hilang’ RM1 bilion pada perjanjian itu manakala Petronas kemudian menjual syarikat itu untuk keuntungan besar beratus-ratus juta. Dalam keadaan seperti itu, oleh kerana Petronas membuat wang pada urusniaga itu, ia tidak dapat dianggap sebagai ‘bail out’ tetapi satu BUYOUT (pembelian) – walaupun jika sekiranya Petronas tidak membeli syarikat Mirzan, dia akan muflis.

Jadi, apabila Tabung Haji membeli aset dari 1MDB pada harga diskaun sedikit berbanding nilai pasaran, adakah anda memanggilnya ‘bail out’ sedangkan Tabung Haji tidak mengepam wang ke dalam 1MDB untuk tidak dapat pulangan seperti apa yang berlaku dalam semua contoh-contoh lain di atas?

Datuk Seri Panglima Salleh Said Keruak,
Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah.
http://sskeruak.blogspot.com/2015/05/it-is-purchase-not-bailout.html