‘Penyata Bank Palsu’ 1MDB Yang Palsu. Sesiapa Saja Boleh Memalsukan Penyata Bank Dan Menghantarnya Kepada SARAWAK REPORT Dan Menunjukkan Penyata Palsu Kepada BSI Dengan Mengetahui Bahawa BSI akan Mengatakan Ianya Palsu?

1MDB – PENYATA BANK PALSU YANG PALSU

Tidak, tajuk tidak ralat.

Pertama sekali, saya tidak faham mengapa ada kekecohan tentang mengapa wang disimpan di Singapura. Saya terlalu malas untuk menerangkan mengapa tidak? Jadi apa salahnya kalau ia ada di Singapura? Bagaimana itu boleh menjadi indikasi tuduhan menipu? Yang lebih bodoh atau ‘zombistic’ adalah untuk sesiapa sahaja berfikir bahawa 1MDB berkata wang itu ada di dalam akaun di Singapura supaya tiada siapa yang akan dapat mencari yang sebenarnya tiada wang di dalam akaun tersebut.

Okay, anda mungkin berkata kepada saya, “Eh podah lah Azmi! Adakah anda tahu tidak ada wang di dalam akaun tersebut? 1MDB membekalkan penyata bank palsu. Ayuhlah macai, adakah anda buta atau apa? Masih mahu tegakkan benang yang basah. Kamu terlalu sombong untuk mengakui yang anda salah.”

Penyata bank palsu? Malah juruaudit telah tertipu? Juruaudit juga bersubahat? Tidak wahai zombie, anda tidak boleh membandingkan skandal Enron dengan 1MDB dan saya terlalu malas lagi untuk menerangkan mengapa tidak, tetapi mari kita katakan bahawa 1MDB bukan sebuah syarikat yang mengeluarkan bertan invois jualan setiap hari di mana invois yang palsu dengan mudah boleh lepas dari sampel ujian audit.

Bagaimanapun, apabila berita “penyata bank palsu” BSI keluar, saya hanya mengeluh. Zombie akan berfikir bahawa “penyata bank palsu” akan menjadi paku pada keranda untuk 1MDB dan Perdana Menteri – ia bukti jelas bahawa 1MDB telah berbohong (sejauh yang zombie ambil beratkan).

Sesungguhnya Najib perlu meletakkan jawatan. Tetapi dia tidak, kerana dia pasti telah diberi taklimat oleh 1MDB dan juruaudit bahawa Tony Pua dan Rafizi hanya mengalami satu lagi ‘mimpi basah’ bersama.

Pada masa itu saya tidak mempunyai banyak masa untuk Facebook kerana saya perlu membawa isteri tercinta pergi menerima rawatan setiap hari (berlangsung beberapa jam setiap kali) dan saya telah berjanji dengannya, no Facebook after Maghrib (cerita untuk hari yang lain).

Dan apabila PM diserang kerana isu ini, saya fikir memang layak beliau diserang kerana berdiam diri dan tidak melawan. Apa yang saya kesalkan sedikit, malah 1MDB dan Deloite sekalipun tidak menjawab. Bukanlah saya menyalahkan mereka 100% kerana untuk setiap soalan yang dijawab, 10 lagi akan datang memberikan mereka lebih banyak kerja yang perlu dilakukan. (Zombie hanya akan percaya tabloid sampah).

Okay, sekarang biar saya beritahu anda bagaimana saya tahu “penyata bank palsu” adalah hanya satu lagi mimpi basah pembangkang. Ia hanya mengambil masa 5 saat untuk saya tahu, bukan kerana saya pintar tetapi kerana saya sendiri pernah menjadi seorang juruaudit (dengan KPMG, bukan Arthur Andersen atau Deloite ya) dibayar sedikit tetapi bekerja lebih daripada 10 jam sehari dan hujung minggu. Tidak boleh membuat tuntutan kerja lebih masa.

Prosedur standard audit jelas termasuk mengesahkan baki akaun bank. Ya, kami mengkaji semula buku tunai, buku bank / akaun lejar bank, penyata bank dan penyelarasan bank tetapi pengesahan tidak berhenti di situ. Biasanya pada hari pertama audit, kami menghantar “Standard Request Letters” kepada semua bank-bank pelanggan dan melakukan seluruh kerja lapangan sementara menunggu jawapan surat tersebut kembali dari bank-bank.

Kini, pelanggan tidak boleh memintas surat jawapan dari bank-bank dan menukar angka dalam ‘Standard Letter’. Mengapa tidak? Kerana alamat surat jawapan akan ke pejabat firma audit itu. Ini bermakna bahawa pelanggan (seperti 1MDB) tidak akan tahu isi kandungan jawapan bank. Tiada bank akan menjadi begitu melulu atau bodoh untuk membalas ada wang dalam akaun bank pelanggan apabila keadaan adalah sebaliknya.

Jawapan bank bukan sahaja akan memberitahu juruaudit berapa banyak wang yang ada tetapi juga mana-mana pinjaman (dengan bank itu) yang mungkin pelanggan telah “lupa” untuk memberitahu juruaudit mengenainya (untuk menyembunyikan liabiliti mereka).

Dalam erti kata lain, penyata bank palsu yang direka oleh samada Tony Pua, Rafizi, Sarawak Report dan yang dilaporkan dalam tabloid sampah (TMI, Mkini, MMO, FMT dan lain-lain) tidak akan menipu juruaudit mengenai jumlah wang tunai atau pinjaman yang wujud dengan bank.

Oleh itu, jika akaun 1MDB menunjukkan mereka mempunyai RM6.6 bilion tunai pada 31/3/2013 dan RM3.8 bilion tunai pada 31/3/2014 maka itulah yang sebenarnya berapa banyak wang tunai yang ada. TIDAK ADA WANG HILANG. Tidak ada perkara seperti kehilangan RM42 bilion atau RM27 bilion atau RM7 bilion atau apa sahaja nombor yang ‘anda-tahu-siapa’ yang akan menyebutnya kemudian.

Mengapa anda tidak boleh hanya menunggu AG untuk mengeluarkan laporannya dan kemudian untuk PAC melakukan siasatan mereka? Mengapa terus bertanya soalan yang sama dan lapuk berulang kali, walaupun soalan telah pun terjawab? Adakah anda tidak terfikir bahawa sesiapa saja boleh membuat penyata bank palsu dan menghantarnya kepada Sarawak Report yang kemudian menunjukkan penyata palsu kepada BSI dengan mengetahui bahawa BSI akan mengatakan ianya palsu?

Mengapa tidak boleh anda hanya percaya kepada juruaudit berkanun berbanding Tony Pua dan Rafizi? Adakah anda tidak tahu rekod pembohongan dan pembelitan daripada Dumb & Dumber ini? Saya harus akui bahawa walaupun ia boleh berbunyi agak lebih meyakinkan jika datang daripada ‘anda-tahu-siapa’ dan itulah yang membuat penyokong UMNO berpaling menentang 1MDB dan Perdana Menteri. Walau bagaimanapun, saya cukup yakin bahawa ‘anda-tahu-siapa’ ketauhi bahawa penyata bank itu telah dipalsukan.

Saya tidak tahu berapa ramai kawan saya akan hilang hingga pada masa Ketua Audit Negara dan PAC mengeluarkan laporan mereka.

Oleh Azmi Arshad,
https://www.facebook.com/azmi929/posts/792515947535877