Ramai Orang Masih FIkirkan Bahawa 1MDB Telah Membeli Tanah Untuk RM60+ Sekaki Persegi Dari Kerajaan & Setakat itu Saja

Agak ramai orang masih fikirkan bahawa 1MDB telah membeli tanah untuk RM60+ perkaki persegi dari kerajaan dan setakat itu sahaja.

Selain daripada membeli tanah berharga RM320 juta untuk 70 ekar (RM105 perkaki persegi dan bukan RM60+) dari kerajaan, 1MDB sendiri menganggarkan bahawa kos infrastruktur bagi TRX adalah RM2 bilion: http://1mdb.com.my/news-coverage/trx-draws-strong-global-interest

Mereka juga telah menempatkan semula SATU pasar borong melibatkan RM57 juta kos. (bagaimana 70 ekar tanah di bandar mempunyai hanya satu pasar borong untuk ditempatkan semula?)
https://www.facebook.com/matrodi.my/photos/a.199462700261638.1073741828.198325153708726/376128962595010/?type=1&theater

Bagaimana pula dengan perniagaan seperti ini? http://www.thestar.com.my/News/Nation/2012/04/21/1MDB-Restaurant-Imbi-Palace-dispute-settled/

Bagaimana pula dengan kuil-kuil, rumah kedai lain, penyewa haram rumah pangsa DBKL.

Tiada maklumat tentang berapa banyak kos kesemua untuk di atas.

Selain daripada wang yang telah dibelanjakan untuk penempatan semula, perancang utama, perancangan dan lain-lain, saya tidak pasti apa butiran dan pecahan tetapi ia pasti tidak akan menjadi murah.

TRX juga mengumumkan pra-kelayakan pada tender ini.
http://www.cidb.gov.my/cidbv4/images/pdf/announcement/eng.pdf

Skop kerja umumnya termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut, tertakluk kepada sebarang perubahan:
a) Kerja-kerja tanah dan mengekalkan struktur yang berkaitan termasuk penggalian tanah, penggalian batu, ‘backfilling’, penyahairan, turap kaviti dan rekahan batu, lapisan saliran dan lain-lain.

b) Struktur jalan bawah tanah dalam kaedah pemotongan terbuka termasuk cerucuk, ‘raft slab’ dan kerja-kerja berkaitan.

c) Pemasangan utiliti ditanam langsung.

d) At-Grade jalan & kerja-kerja yang berkaitan.

e) Jalan bertingkat.

f) Kerja pelbagai dan berkaitan.

Jalan bawah tanah (terowong) dan jalan-jalan yang bertingkat – tidak murah. Tetapi cukup untuk mengatakan yang 1MDB telah berkata bahawa mereka menganggarkan RM2 bilion hanya untuk infrastruktur.

Ingat juga bahawa 1MDB menjual plot tanah dibangunkan dengan perintah pembangunan termasuk kos infrastruktur – yang bermaksud pihak seperti Lend Lease (Australia) dan TH tidak akan membelanjakan wang untuk infrastruktur dan akan menjadi tanggungjawab 1MDB – sebab mengapa 1MDB menawarkan TH sebidang tanah bernilai RM330 juta – RM370 juta yang bertindak sebagai jaminan bahawa TRX akan melengkapkan infrastruktur untuk TH.

Ingat juga bahawa 30% daripada tanah untuk TRX akan menjadi kawasan lapang termasuk 14 ekar taman. http://1mdb.com.my/news-coverage/tun-razak-exchange-set-to-bag-international-certification-for-green-development-0

30% kawasan lapang yang disebut di atas adalah di atas tanah yang diperlukan untuk infra dan jalan raya serta stesen MRT dan sebagainya. Oleh itu, tanah yang boleh digunakan dan dijual adalah kurang daripada 50% – tetapi mari kita andaikan 50% daripada tanah ini boleh dijual.

Juga, tidak kedengaran juga berapa banyak faedah yang 1MDB terpaksa bayar setakat ini untuk amaun yang telah digunakan dan yang akan digunakan – ini adalah penting kerana kerajaan memberi KOSONG Ringgit untuk projek ini. Walaupun hanya RM320 juta harga tanah asal, 5 tahun faedah pada 6% akan menelan kos RM96 juta – ini tidak lagi mengira faedah ke atas penempatan lain, perancangan dan lain-lain kos.

Oleh itu jumlah kos sudahpun = RM320 juta + RM96 juta + RM56 juta + Rm2 bilion = RM2.472 bilion.

Dan tanah boleh dijual bersih = 50% daripada 70 ekar = 35 ekar.

Itu sudahpun RM1,621 sekaki persegi (tidak termasuk banyak perkara/kos yang tidak pernah didedahkan) – pastinya bukan RM105 sekaki persegi.

Oh ya, tidak mengapa untuk 1MDB tidak membuat keuntungan pada jualan ini kan? Bagaimana mereka akan membayar balik pinjaman?

Saya hanya akan menunggu 1MDB untuk menunjukkan butiran dan pecahan kira-kira – maka semua akan diketahui.

Ingat juga bahawa jika Kerajaan menjualnya pada harga RM60 sekaki persegi kepada TH, wang itu pergi kepada Kerajaan kembali.

Jika Kerajaan menjualnya kepada 1MDB dan kemudian 1MDB menjual semula kepada TH, wang itu juga akan pergi kepada Kerajaan juga – ia tidak pergi kepada YTL atau mana-mana syarikat swasta atau poket Tajuddin Ramli.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1666297100255744