Sukuk Bandar Malaysia Adalah Pelaburan Terjamin

Lembaga Tabung Haji (LTH) berkata ia telah melabur RM920.8 juta dalam 1Malaysia Development Bhd (1MDB) ‘s terbitan sukuk Bandar Malaysia pada Feb 2014 kerana ia adalah satu pelaburan yang selamat.

Dalam satu kenyataan hari ini, ketua pegawai pelaburan dana jemaah haji, Abd Kadir Sahlan berkata sukuk itu dicagarkan bidang tanah di Bandar Malaysia dengan penutup keselamatan sekurang-kurangnya 1.67 kali.

“Sukuk itu dikeluarkan untuk membiayai pembinaan kemudahan penggantian berhubung dengan penempatan semula kemudahan Pangkalan Tentera Udara Sg Besi sedia ada,” katanya.

Beliau berkata jumlah pelaburan LTH adalah dalam dua tahap, yang akan menjana hasil sebanyak 5.85% dan 6.05% bagi tujuh dan 10 tahun, masing-masing.

“Pada akhir tempoh pelaburan, LTH akan menerima jumlah yang meneruskan daripada RM1.55 bilion yang mengakibatkan keuntungan RM626.5 juta,” katanya.

Jumlah sukuk yang diisukan oleh 1MDB adalah RM1.5 bilion. Terma sukuk tersebut boleh dirujuk di sini: http://issuance.sc.com.my/uploads_issuance/Bandar%20Malaysia%20-%20PTC.pdf

“Sukuk itu dikeluarkan untuk membiayai pembinaan kemudahan gantian berhubung dengan penempatan semula kemudahan Pangkalan Tentera Udara Sg Besi sedia ada,” katanya.

Menggunakan dana daripada Sukuk itu, 1MDB menganugerahkan projek RM2.1 bilion kepada Lembaga Tabung Angkatan Tentera atau LTAT. http://bit.ly/1QE3oKj

Sebagai kontraktor siap guna, LTAT akan mereka bentuk dan membina pemasangan di lapan lokasi, termasuk tiga tapak baru: pangkalan TUDM di Sendayan, Negeri Sembilan; pangkalan 31 RAD di Kajang, Selangor, dan sayap udara PDRM di Subang, Selangor.

Selebihnya adalah di Subang; Kuantan, Pahang; Butterworth, Pulau Pinang; Gong Kedak, Terengganu; dan Ipoh, Perak.

1MDB akan turut menyumbang dana ke arah penambahbaikan dan menaik taraf peralatan khusus sebagai sebahagian daripada langkah penempatan semula.

Tanah di Sendayan untuk pangkalan TUDM dan di Subang untuk sayap udara PDRM ini dibeli oleh 1MDB sebelum ini.

TUDM Academia akan menjadi akademi latihan untuk Malaysia Royal Malaysian Air Force atau “Tentera Udara Diraja Malaysia”. Dengan penutupan Pangkalan Tentera Udara Sungai Besi, pangkalan latihan utama Tentera Udara Diraja Malaysia telah dipindahkan ke Bandar Sri Sendayan, menduduki 733 ekar tanah.

Pembangunan yang dicadangkan di dalam TUDM Academia termasuk universiti, pusat latihan dan rumah-rumah kediaman untuk kakitangan mereka.

Penempatan semula ini melibatkan pelbagai unit TUDM, Royal Artillery Regiment (31 RAD) dan sayap udara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dari apangan terbang lama Sungai Besi itu, tempat kelahiran TUDM.

Sumber: https://www.facebook.com/BukanZombie/photos/a.176411609205284.1073741827.176409242538854/430436290469480/?type=1