TH Telah Mengusahakan Perjanjian Hartanah Di TRX ini Sejak APRIL 2013 & Dijangka Mendapat 9% Pulangan Setiap Tahun Lebih Tinggi Daripada Penanda Aras Dalam Sebanyak 6%

Saya terkejut dengan kekecewaan Tabung Haji (TH) yang disebabkan persepsi negatif dan untuk mengelakkan daripada difitnah berkaitan dengan 1MDB hingga TH terpaksa menjual tanah TRX yang mereka beli RM188.5 juta itu.

Nampaknya pasukan di TH telah mengusahakan perjanjian TRX ini sejak April 2013 dan dijangka mendapat 9% pulangan setiap tahun daripada projek ini – lebih tinggi daripada penanda aras dalaman sebanyak 6%.

Mengikut undang-undang, TH perlu memperuntukkan kira-kira RM8 bilion atau 20% daripada jumlah dana kepada hartanah dan projek kediaman TRX di kawasan yang paling strategik di pusat kewangan antarabangsa Kuala Lumpur akan datang dan berdekatan dengan High Speed Rail dan MRT akan menjadi tarikan.

Jika anda melihat pembelian hartanah mereka di UK, anda akan memahaminya.

Pada bulan April 2014, TH membeli Unilever House, London untuk £75.8mil (RM428 juta), mencerminkan hasil awal bersih kira-kira 6%.

Dua lagi pelaburan mereka di UK, 151 Buckingham Palace Road £205 juta (RM1.14 bilion), mencerminkan hasil sebanyak 7% dan 10 Queen Street £165mil (RM915 juta), memberikan hasil sebanyak 5%. Http://tinyurl.com/ / polx72v

Mempunyai kediaman servis (serviced residence) betul-betul di tengah daerah kewangan KL juga sinergi kepada TH kerana mereka sudah mempunyai TH Hotel & Residence Sdn. Bhd yang sudah menguruskan pelbagai kediaman servis di seluruh Malaysia.http://thhotels.com.my/

Penginapan daripada warga asing juga akan terjaminan kerana TRX adalah berhampiran dengan cadangan lokasi High Speed Rail KL-Singapura dan pusat kewangan.

Berdasarkan kertas cadangan pelaburan TH yang bocor, mereka mengira kos pembinaan untuk kediaman 40 tingkat ‘serviced residence’ adalah RM462 juta – menambah kos tanah sebanyak RM188.5 juta akan memberi jumlah kos RM650.5 juta.

Pengiraan TH sendiri menyatakan bahawa mereka percaya bahawa harga terbina daripada unit-unit adalah pada RM1,700 sekaki persegi – oleh itu menjadikan jumlah nilai siap RM825 juta – satu ROI kasar sebanyak 27% dalam 3-4 tahun – atau 9% setahun lebih daripada 3 tahun atau 7% lebih daripada 4 tahun – ini sudah pulangan yang lebih tinggi berbanding pelaburan hartanah TH yang lain.

TH memberitahu media semalam pulangan adalah 9% setahun – maka mereka telah mensasarkan tempoh 3 tahun.

Walau bagaimanapun, dalam artikel berita baru-baru ini (http://tinyurl.com/nnefbpv), dilaporkan bahawa harga ‘serviced residence’ di berdekatan KLCC sudah mencapai RM3,000 sekaki persegi ‘built up’ dan terdapat banyak perkembangan baru-baru ini pembangunan yang telah habis dijual pada harga antara RM2,400 ke RM2,800 sekaki persegi.

KLCC adalah tempat yang glamor dan memerlukan premium, tetapi ia juga sudah mempunyai banyak pangsapuri dan ‘serviced residence’ di sekitarnya.

Sedangkan dalam TRX, akan ada pusat kewangan berdekatan dengan ‘High Speed Rail’ dan hartanah TH akan berada bersebelahan Signature Tower 74 tingkat dan masih terdapat kekurangan kediaman di sekitar sana – maka jika djenamakan dengan betul, TH mungkin boleh mendekati harga KLCC (KLCC tidak begitu jauh pun) dan mendapat pulangan yang lebih tinggi daripada 9% setahun.

Berdasarkan pengiraan saya (https://goo.gl/A0Za2p), jika harga adalah RM2,000, RM2,500 atau RM3,000 sekaki persegi, pulangan tahunan TH akan menjadi sangat lumayan yang mengejutkan pada 16%, 29% atau 41%!

Walau bagaimanapun, angka di atas sudah menjadi sejarah dan kita boleh memahami kekecewaan dan kemarahan TH serta mengapa ada pembeli bersedia untuk mengambil alih dari TH serta-merta dan sanggup membayar TH keuntungan segera.http://tinyurl.com/ovv2bet

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1666467643572023:0