TUN RAZAK EXCHANGE Adalah Jawapan Malaysia Kepada Pusat Kewangan Di Marina Bay, Singapura Yang Telah Sedekad Mendahului Kita

Tokoh ini nampaknya menyokong TRX (sebelum ini dikenali sebagai KLIFD).

Idea ini adalah jawapan Malaysia kepada seperti ‘Financial District’ di Marina Bay Singapura, yang telah sedekad mendahului kita.

Kejayaan TRX bergantung kepada berapa banyak syarikat asing melabur di Malaysia dan membuka ibu pejabat mereka di TRX.

Syarikat-syarikat hartanah yang memiliki hartanah di sana akan menggalak kemasukan penyewa pekerja dari luar negara dan dengan peluang pekerjaan di sini.

Walau bagaimanapun, apa-apa penjualan tanah kepada syarikat-syarikat tempatan seharusnya di bawah harga yang dibayar oleh syarikat asing.

Singapura tidak keberatan jika warga asing menduduki sebahagian daripada tanah mereka kerana ia membawa peluang pekerjaan dan hubungan perniagaan antarabangsa dan perdagangan tetapi rakyat Malaysia tidak berfikir seperti itu.

Tetapi, adalah baik untuk melihat Tun M memahami rasional di sebalik projek ini.

 


 

KLFID (TRX) PELUANG BAIK NEGARA

Cadangan kerajaan untuk membangunkan Pusat Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLFID) merupakan peluang yang baik bagi Malaysia untuk menjadi pusat kewangan antarabangsa terkemuka di rantau ini.

Bagaimanapun, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, ia memerlukan kajian yang mendalam dan perhatian kerajaan kerana pusat berkenaan mampu merosakkan ekonomi dan kewangan negara seperti yang berlaku di Amerika Syarikat (AS) dan negara Eropah.

Katanya, ketika ini AS dan negara Eropah tidak mampu menjadi pusat kewangan yang baik oleh kerana beberapa masalah yang dihadapi ketika ini.

“Di sebelah sini, kita tahu Singapura juga berfungsi sebagai pusat kewangan antarabangsa, namun saya fikir jika kita mahukannya, kita boleh kerana ia merupakan peluang bagi kita berikutan kemerosotan ekonomi yang dihadapi AS dan Eropah,” katanya pada majlis pelancaran buku-buku Prof. Datuk Dr. Ismail Ibrahim di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai Bajet 2012 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Dalam perkembangan berlainan, Dr. Mahathir berkata, langkah kerajaan untuk melanjutkan umur persaraan wajib dari 58 ke 60 tahun merupakan langkah yang baik.

Katanya, kakitangan kerajaan pada umur itu masih cekap dan tajam berfikir berikutan cara hidup masyarakat yang semakin sihat dan jangka hayat yang semakin meningkat.

“Kita harus ikut jangka hayat rakyat kerana pada umur 55 tahun mereka masih cekap, pantas dan tajam berfikir. Saya fikir sekarang ini kebanyakan rakyat hidup sehingga umur 86 tahun,” katanya.

Sementara itu, Dr. Mahathir yang juga Penasihat Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) berkata, pihaknya mempunyai banyak rancangan untuk membangunkan Langkawi menerusi peruntukan RM420 juta seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. http://goo.gl/dWnsD7