ada Orang Sengaja Memberikan Maklumat Palsu Berkenaan 1MDB kepada Tun Mahathir - Bahagian 1

Ada Orang Sengaja Memberikan Maklumat Palsu Berkenaan 1MDB kepada Tun Mahathir – Bahagian 1

Tulisan Tun M mengenai “1MDB Story” http://chedet.cc/?p=1748 terkandung begitu banyak kesalahan dan kesilapan!

Sesiapa yang menasihati Tun berkenaan 1MDB sepatutnya lebih berhati-hati dan tidak menyampaikan fakta yang salah dan boleh memalukan Tun.

Biar saya tunjukkan beberapa kesalahan asas tersebut.

Pada point 7, Tun M berkata sukuk RM5 bilion yang diterbitkan pada tahun 2009 tidak pernah diluluskan oleh kabinet.

Pada point 8 dan 9, Tun M berkata pinjaman RM5 bilion yang dijana oleh Goldman Sachs mempunyai syarat-syarat yang sangat tidak menguntungkan kepada 1MDB dan kerajaan.

Lebih tepat, beliau berkata Goldman Sachs, yang telah diamanahkan untuk menjana pinjaman itu, telah memperolehi komisyen sebanyak 10% dan kadar faedah ditetapkan pada 5.9% dan pada point 10, Tun berkata apa yang dimaksudkan adalah, dari RM5 bilion yang dipinjam, 1MDB hanya memperolehi RM4.5 bilion. Goldman Sachs akan memperolehi RM500 juta sebagai komisyen, satu jumlah besar yang sangat tidak wajar.

Pada point 11, Tun turut berkata, “1MDB akan membayar faedah 5.9% untuk keseluruhan pinjaman berjumlah RM5 bilion itu. Memandangkan 1MDB hanya memperolehi RM4.5 bilion, kadar faedah untuk jumlah ini adalah 6.6%. Goldman Sachs tidak perlu membayar faedah untuk RM500 juta yang diperolehinya sebagai komisyen”.

Kemudian pada point 12, Tun berkata, “Pinjaman yang diambil atau dijamin oleh kerajaan kebiasaanya akan mempunyai kadar faedah 3% atau kurang daripada itu”.

SALAH, SALAH, SALAH, SALAH, SALAH DAN SALAH!

  • Sukuk RM5 bilion yang diterbitkan pada 2009 dibentang dan diluluskan oleh kabiet.
  • AmBank yang menguruskan sukuk RM5 bilion 2009, bukannya Goldman Sachs.
  • Kadar faedahnya adalah 5.75%, bukan 5.9%
  • Kadar diskaun 12% adalah untuk mereka yang MELANGGAN bon tersebut, dan bukannya komisyen untuk AmBank ataupun Goldman Sachs – yang secara tak langsung menyebabkan fakta Tun Mahathir yang Goldman tidak perlu membayar faedah untuk komisyen RM500 juta sebagai tidak benar dan kelakar.
  • Kadar diskaun 12% pada muka nilai 5.75% kadar kupon bon akan memberi pulangan bersih 6.15% – bukannya 6.6% atau 7% seperti yang didakwa Tun.
  • Pulangan bersih bon 30 tahun 2009 yang ditetapkan pada 6.15% tidak dibayar secara berlebihan. Kada diskaun 12% adalah bertujuan untuk meningkatkan pulangan bersih kepada 6.15% selama 30 tahun di samping mengekalkan kadar kupon pada 5.75%

(bon diberikan diskaun untuk mengurangkan kadar kupon – ia hanyalah persoalan membayar faedah pendahuluan yang lebih tinggi dan kemudiannya kadar faedah yang lebih rendah sepanjang bon ini atau tidak mengambil diskaun yang terlalu tinggi dan membayar faedah yang lebih tinggi setiap tahun untuk sepanjang jangka hayat bon. Di sini penerangan mengapa bon diberi diskaun http://www.investopedia.com/terms/d/discountbond.asp)

Pada Ogos 2009 (3 bulan selepas bon 30 tahun 1MDB), Petronas menerbitkan bon 10 tahun yang berjumlah USD4.5 bilion yang menghasilkan 5.322% (kadar kupon 5.25% dan diskaun 0.53%).

Kita sedia maklum penarafan kredit Petronas adalah 2 tahap lebih baik berbanding penarafan kredit kerajaan, menurut Moody’s.
https://www.moodys.com/research/Moodys-assigns-PA1-to-PETRONAS-proposed-MTN-program-and-sukuk–PR_319923

Ini menjadikan pulangan bersih 6.15% untuk 30 tahun yang dijamin oleh kerajaan berbanding bon 10 tahun Petronas, yang mempunyai penarafan kredit 2 tahap lebih baik dari kerajaan menjadikannya ianya munasabah.

Lebih lama jangka hayat bon, lebih tinggi kadar faedah yang dibayar.

Nama bank salah. Kadar kupon salah. Kira pulangan bersih salah. Keliru antara komisyen bank dengan diskaun kepada pelanggan bon. Lupa untuk membandingkan bon yang diterbitkan pada jangka waktu yang sama. Membandingkan kadar faedah bon jangka pendek dan bon jangka panjang. Semuanya kesalahan asas yang malah ‘cybertrooper’ boleh nampak.

Bagaimana mungkin satu tulisan Tun M mengandungi begitu banyak kesilapan asas di mana perkara yang ‘diterangkan’ sudahpun terkandung dalam dokumen awam selama 6 tahun?

Saya minta, sesiapa sahaja yang menasihati Tun supaya lebih berhati-hati dan memberikan beliau fakta yang betul supaya beliau dapat berhujah dengan berkesan dan kredibilitinya tidak dipersoal.

Oleh Lim Sian See,
http://limsiansee.blogspot.com/2015/06/is-someone-deliberately-feeding-false.html