Campuran Fakta Dengan Fiksyen Artikel Sarawak Report Sangat Sensasi Tetapi Laporan Mereka Cerita Yang Dibesar-besarkan

Joceline Tan, The Star menulis:

Ahli-ahli politik Umno dan penyokong mereka melihat Sarawak Report sebagai satu kumpulan dengan “agenda jahat” dan yang sistematik “memesongkan kebenaran”. Mereka juga terkejut bahawa “kumpulan Mat Salleh” dari luar yang cuba untuk menentukan politik negara.

Tetapi Sarawak Report, yang seolah-olah mempunyai dana tanpa had, pada dasarnya melihat dirinya sebagai ejen perubahan lantikan sendiri. Ia mahu menjadi pemangkin kepada kebangkitan Arab Spring di Malaysia.

Sarawak Report mula diperkenalkan di dalam media Sarawak menjelang pilihan raya Sarawak 2011. Sasaran Laporan Sarawak ketika itu Tun Taib Mahmud, keluarga dan empayar kekayaan mereka.

Artikel-artikel yang diterbitkan oleh Sarawak Report sangat sensasi tetapi laporan mereka pada dasarnya adalah menulis cerita yang dibesar-besarkan daripada fakta yang diketahui. Hasilnya tidak salah tetapi tidak juga betul.

Malah, beberapa cerita Sarawak Report adalah fabrikasi semata-mata, seperti satu dakwaan yang menyebabkan Presiden Switzerland telah mengarahkan siasatan terhadap aset Taib di Switzerland. Ia menyebabkan kekecohan tetapi ia hilang selepas pilihan raya umum berakhir.

Selepas kejayaan dengan Taib, Sarawak Report menyerang Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, yang mendakwa bahawa badan anti-rasuah Hong Kong sedang menyiasat beliau. Cerita ini bermula sejurus sebelum pilihan raya umum lepas dan hilang ke selepas pilihan raya berakhir.

Politik penuh dengan ironi dan Dr Mahathir, telah menjadi contoh musuh kepada musuh saya adalah kawan saya.

Untuk merumitkan perkara, beberapa orang-orang rapat dengan bekas Perdana Menteri itu telah terlibat dalam konspirasi yang terhadap Najib.

Setiap hari, ada saja laporan dalam akhbar Bangkok mengenainya.

Bekas eksekutif PetroSaudi dan didakwa memerah ugut, Xavier Andre Justo, kini berada dalam tahanan di Thailand, telah menceritakan segalanya.

Media Thailand melaporkan mengenai Justo berjumpa dengan seramai 10 ahli-ahli politik dan taikun media Malaysia yang mungkin atau tidak menjadi sebahagian daripada konspirator.

Artikel penuh: http://www.malaysia-today.net/a-blend-of-fact-and-fiction/