Hadi Awang Memberitahu Tun Mahathir Salah Untuk Menjatuhkan Najib Melalui Cara Yang Tidak Demokratik

Tun Dr Mahathir Mohamad harus menghentikan usaha untuk menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak kerana sebarang perubahan jawatan Perdana Menteri perlu dilakukan melalui peti undi, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata.

Dalam temu bual baru-baru ini dengan Channel News Asia, Abdul Hadi juga menegaskan bahawa Najib perlu dianggap tidak bersalah daripada semua tuduhan rasuah sehingga dan melainkan jika dibuktikan sebaliknya.

“Kita tidak boleh menganggap dia bersalah,” beliau dipetik berkata dalam wawancara.

“Saya menyanjung Dr Mahathir. Beliau seorang yang berani dan berterus-terang. Tetapi saya tidak bersetuju dengan usahanya untuk menjatuhkan Najib tanpa (melalui) proses demokrasi yang betul,” katanya.

Menjelaskan kenyataannya, Ahli Parlimen Marang berkata, beliau mempertahankan “konsep demokrasi” dan bahawa apa-apa perubahan kepimpinan di negara ini perlu dilakukan dengan penyertaan pengundi.

“Perubahan jawatan Perdana Menteri mesti berlaku melalui proses yang sewajarnya, melalui pilihan raya bukan untuk pemimpin dijatuhkan tanpa penglibatan rakyat,” katanya.

Tetapi walaupun beliau tidak bersetuju dengan seruan untuk peletakan jawatan awal Najib, Abdul Hadi berkata beliau tidak fikir PAS perlu bergabung dengan Umno.

Ini, katanya, adalah juga walaupun keputusan PAS bulan lepas untuk memutuskan hubungan dengan DAP, satu langkah yang kemudian membawa kepada kematian Pakatan Rakyat (PR).

“Kami rasa tidak patut untuk menyertai kerajaan sekarang apabila Umno tidak boleh menyelesaikan masalah sendiri.”

“Adalah lebih baik bagi kita untuk menjadi diri kita sendiri, dan hendaklah orang ramai terus menyokong kami dan bukannya Umno dalam pilihan raya akan datang,” kata Presiden PAS itu.

Abdul Hadi telah dilaporkan berkata awal bulan ini bahawa Wall Street Journal (WSJ) perlu menyediakan sekurang-kurangnya empat orang saksi yang boleh dipercayai untuk menyokong dakwaan rasuah terhadap Najib selepas ia melaporkan bahawa $700 juta (RM2.6 bilion) telah disalurkan dari 1MDB ke akaun bank peribadi Perdana Menteri.

Pada bulan Mei yang lalu, Abdul Hadi secara terbuka menyuarakan sokongannya Najib kekal berkuasa, berkata tidak ada sebab untuk beliau meletak jawatan sebagai Perdana Menteri kerana beliau telah dipilih secara demokratik.

Presiden PAS dipetik oleh The Star Online sebagai berkata kemudian bahawa Najib perlu diberi peluang untuk menamatkan tempoh sebagai PM.

Sumber: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/wrong-to-unseat-najib-through-undemocratic-means-hadi-tells-dr-m#sthash.8f8cvE2B.dpuf