Pasukan Petugas Khas Siasat Dakwaan Dana Disalur Ke Akaun Perdana Menteri

Sebuah Pasukan Petugas Khas, dianggotai oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia dan Bank Negara Malaysia, telah pun memulakan siasatan berhubung isu 1MDB.

Pasukan ini telah memperoleh beberapa dokumen yang kemudiannya dikemukakan kepada saya untuk semakan. Saya mengesahkan bahawa saya telah menerima dokumen-dokumen berkaitan 1MDB termasuk dokumen berkaitan dakwaan penyaluran dana ke akaun milik YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak daripada Pasukan Petugas Khas ini.

Sehubungan itu, saya telah meneliti dan menyemak kesemua dokumen yang dikemukakan, dan seterusnya telah memberi nasihat dan panduan kepada Pasukan Petugas Khas ini bagi mengambil tindakan lanjut.

Saya juga mengesahkan bahawa pada 3 Julai 2015, Pasukan Petugas Khas ini telah menghantar pasukan siasatan ke syarikat SRC International Sdn Bhd, Gandingan Mentari Sdn Bhd dan Ihsan Perdana Sdn Bhd untuk mengadakan serbuan dan telah memperoleh dokumen dari ketiga-tiga premis terbabit.

Susulan semakan dan analisis yang dibuat ke atas dokumen-dokumen yang diperoleh hasil serbuan itu, saya juga telah memberi nasihat dan panduan susulan kepada Pasukan Petugas Khas.

Siasatan akan memfokus setiap aspek yang dibangkitkan.

Saya yakin keanggotaan pelbagai agensi akan membolehkan siasatan dijalankan dengan lebih profesional dan terperinci.

Saya juga berharap semua pihak memberi kerjasama bagi membolehkan Pasukan Petugas Khas ini menjalankan siasatan dan tidak mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang boleh mengelirukan orang ramai.

Tan Sri Abdul Gani Patail,
Peguam Negara,
4 Julai 2015.