Tong Kooi Ong & Ho Kay Tat Dalam Masalah Sangat Besar!

Tong Kooi Ong, Ho Kay Tat dan The Edge kini ingin mengatakan bahawa di atas nama kepentingan negara, mereka secara haram mendapatkan data dicuri dari Xavier Justo, dan bahawa ini adalah betul dari segi moral kerana bertujuan mendedahkan salahlaku yang didakwa.

Mereka juga berhujah bahawa kerana mereka tidak membayar Justo dengan itu mereka menggunakan taktik tipu daya untuk mendapatkan data ini demi mendedahkan orang lain, tidak melakukan sebarang salah laku dan mereka adalah pemberi maklumat (whistle blower).

Malah lebih putar belit oleh mereka berdua, mendedahkan penemuan berikut:

1. Mereka tahu bahawa maklumat ini telah diperolehi secara haram oleh Xavier Justo dan ia adalah satu kesalahan jenayah untuk menandatangani kontrak persetujuan untuk membayar USD2 juta untuk maklumat tersebut.

2. Selain itu, Tong Kooi Ong telah menandatangani perjanjian untuk menyembunyikan bayaran USD2 juta kepada Xavier Justo untuk pembelian maklumat haram ini dengan berpura-pura bahawa ia adalah satu kontrak IT, dengan itu melakukan jenayah lagi kedua penipuan.

3. Selepas itu, Tong Kooi Ong dan Ho Kay Tat mengadakan banyak perbincangan dengan Xavier Justo dan Clare Brown tentang bagaimana untuk membayar wang ini kepada Xavier Justo tanpa dikesan, lantas melakukan jenayah mengajar orang lain tentang pengubahan wang, dengan itu mengetahui bahawa apa yang mereka lakukan ke atas pembelian maklumat haram itu adalah salah.

4. Di bawah Akta Pemberi Maklumat, maklumat yang diberi perlu diperolehi dengan cara yang sah untuk berada di bawah perlindungan itu. Juga, menurut Zaid Ibrahim juga, ia mesti tidak didedahkan di media.

5. Bukan sahaja pembelian maklumat ini menyalahi undang-undang, mereka juga melakukan penipuan lanjut dalam kontrak yang ditandatangani oleh Tong, dan termasuk juga pelbagai perbincangan untuk pengubahan wang – kesemua 3 kesalahan jenayah sekaligus.

6. Akhir sekali, daripada memfailkan laporan polis dengan segera dan memberi maklumat ini kepada pihak berkuasa, mereka menyimpannya, menjalankan pelbagai perbincangan antara Clare Brown dan The Edge tentang apa yang perlu diterbitkan dan apa yang tidak boleh disiarkan dalam usaha untuk memanipulasi maklumat untuk berkomplot menggulingkan sebuah kerajaan yang dipilih secara demokratik dan Perdana Menteri di mana ia adalah satu pengkhianatan dan kesalahan jenayah ke 4. Jelas sekali mereka tiada niat Tong dan Ho Kay Tat demi “kepentingan negara” tetapi untuk “agenda peribadi” dan dalam proses itu merosakkan ekonomi, keharmonian dan reputasi Malaysia di peringkat antarabangsa.

Jadi kita boleh membuat kesimpulan bahawa;

1. Mereka sengaja memperoleh dan mengendalikan data dicuri.

2. Mereka sengaja memperdaya pencuri untuk mencuri data yang telah dicuri itu daripadanya – dua kesalahan tidak menjadikannya betul.

3. Mereka sengaja menggunakan dan mengaku menggunakan data dicuri untuk menyiarkan cerita sensasi bagi tujuan mendapat faedah ekonomi untuk meningkatkan jualan dalam akhbar itu.

4. Mereka mengaku tidak segera menyerahkan data dicuri kepada pihak berkuasa tetapi sebaliknya menggunakannya untuk faedah diri sendiri.

5. Mereka berkata mereka menyerahkan cakera dengan 400 ribu email di mana Clare Brown dan krewnya pula berkata, terdapat berjuta-juta e-mel, dengan itu mengakui bahawa mereka mengubah suai e-mel dengan meninggalkan e-mel tertentu dan data penting yang mungkin boleh memberi penjelasan tentang kebenaran.

6. Mereka menggunakan data dicuri dalam konspirasi dengan Clare Brown dan lain-lain untuk mengelirukan Justo untuk pembayaran.