Walaupun Serpihan Mungkin Ditemui Namun Masih Sukar Untuk Menentukan Di Mana MH370 Mungkin Terhempas

Sekeping serpihan pesawat MH370 milik Malaysia Airlines mungkin telah terdampar di sebuah pulau tropika. Jika penyelidik mendapati bahawa ia bahagian yang dimiliki oleh Boeing 777 itu yang hilang, ia akan menjawab banyak soalan. Satu soalan bagaimanapun tidak dapat dijawab, adalah di mana pesawat itu jatuh.

Kebanyakan teori-teori bukan konspirasi meletakkan lokasi kemalangan MH370 itu di suatu tempat luas, tenggara Lautan India. Jika ini adalah benar, ia akan masuk akal bagaimana sekeping serpihan terdampar di Pulau Réunion, kira-kira 580 batu di tenggara Madagascar, kerana arus di bahagian lautan umumnya ke barat. Tetapi apa-apa lebih daripada itu adalah terlalu rumit.

“Masalahnya ialah arus lautan mempunyai banyak variasi di dalamnya,” kata Colleen Keller, seorang penganalisis kanan untuk Metron, Inc, sebuah syarikat yang pakar dalam pemodelan pengiraan.

“Mungkin jika anda cari pada sehari selepas kejadian, anda boleh mengesan bangkai pesawat kembali, tetapi setelah beberapa musim satu-satunya perkara yang kita boleh katakan ialah tentang hala arus secara umum.”

Pertamanya, Lautan Hindi adalah luas, dengan arus bermusim. Mereka yang mempunyai arus pusaran, pusaran mereka berinteraksi, dan interaksi mereka membuat perubahan dalam arus induk. Pusaran itu menjadikannya sangat sukar untuk menentukan serpihan pesawat itu dibawa arus yang mana. Dan itu tidak mengira taufan, ribut tropika, dan angin kencang kecil yang mengacau keadaan.

“Ia sebuah mesin basuh air yang tidak boleh diramal,” kata Keller.

Dan bukan hanya pengiraan pusaran dan angin kencang itu sukar. Model-model itu kebanyakannya pada andaian. “Biasanya anda kemukakan garis dasar, kemudian melemparkan beberapa pelampung dan dapatkan beberapa data sebenar, membawa ia kembali ke model, kemudian pergi semula dan dapatkan lebih banyak data,” kata Keller.

Walaupun sekeping serpihan ini tidak menyelesaikan misteri di mana MH370 terhempas, ia masih mungkin menawarkan beberapa pengakhiran untuk keluarga mangsa jika penyiasat mengesahkan ia dipunyai oleh Boeing 777 yang hilang.

“Ia boleh menamatkan idea bahawa pesawat tersebut masih di luar sana,” kata Keller. Lautan India boleh menjadi besar dan misteri, tetapi sekurang-kurangnya ia boleh menjadi sebahagian daripada jawapan.

Sumber: http://www.wired.com/2015/07/no-piece-debris-wont-tell-us-mh370-crashed/