World Economic Forum Tidak Menyeraikan Negara Bangkrap. Malaysia Di dalam Senarai 20 Negara Yang Mempunyai Nisbah Hutang Kepada KDNK Tertinggi

Alamak! “Penipu” World Economic Forum (WEF) tidak menyenaraikan negara “bankrap dan tidak lama lagi akan lebih bankrap” Malaysia dalam senarai 20 negara yang mempunyai nisbah hutang kepada KDNK tertinggi.

Sebaliknya, mereka menyenaraikan negara-negara ‘kecil’ dan ‘tidak penting’ seperti Singapura, Amerika Syarikat, Jepun, Sepanyol, Perancis, Ireland, Belgium, Itali, Portugal (dan sudah tentu) Greece sebagai negara-negara yang akan bankrap lebih cepat daripada Malaysia.

Secara jujur, Malaysia tidak perlu terlalu bimbang tentang jatuh bankrap kerana jika hanya beberapa negara lebih penting dalam senarai 20 teratas itu bankrap, gangguan kepada ekonomi dunia bermakna Malaysia juga akan menghadapi masalah yang serius dan boleh bankrap juga.

Nota: Nisbah hutang Malaysia kepada KDNK kini 53.7% – lebih rendah daripada tahun 2013 dan bersedia untuk pergi lebih rendah tahun ini dan akan datang.

https://agenda.weforum.org/2015/07/the-20-countries-with-the-greatest-public-debt/