Bencana Sedang Menunggu Kata Penduduk Tanjung Bungah, Pulau Pinang “Lebih Mesra Pemaju Daripada Kebimbangan Orang Ramai”

Kerja-kerja pembangunan dan pemotongan pokok yang berleluasa di lereng-lereng bukit menyebabkan hakisan tanah besar-besaran telah merisaukan penduduk Tanjung Bungah, Pulau Pinang.

Pengerusi Persatuan Penduduk Tanjung Bungah Datuk Renji Sathiah berkata penduduk menentang banyak projek, terutamanya di atas bukit dengan kecerunan 25 darjah ke atas dan 250 kaki di atas paras laut.

Namun, garis panduan Rancangan Struktur Pulau Pinang 2007 menggalakkan projek-projek tersebut.

Ramai penduduk yang tinggal berhampiran lereng bukit mengalami masalah tidur, ketakutan yang paling teruk, termasuk tanah runtuh.

“Bencana sedang menunggu untuk berlaku jika pihak berkuasa tidak memberi perhatian dan langkah-langkah keselamatan tidak dilaksanakan dengan pantas,” kata Renji, lapor the Malay Mail Online

Beliau mendakwa Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) yang bertanggungjawab meluluskan projek-projek itu bersikap lepas tangan terhadap isu itu.

Renji berkata persatuan penduduk telah menghantar satu memorandum kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng pada 21 Julai, meluahkan kekecewaan dan kekecewaan penduduk sejak ketiadaan tindakan kerajaan negeri dan MBPP.

Antara lain kandungan memorandum itu menyebut projek-projek pembangunan ini akan memberi kesan terhadap alam sekitar dan kesan pembangunan yang tidak lestari.

Beliau juga berkata Datuk Bandar Patahiyah Ismail juga gagal untuk bertindak balas dengan rayuan penduduk.

“Ini mengecewakan kami, dan majlis itu seolah-olah menjadi terlalu mesra pemaju daripada sibuk dengan kebimbangan orang ramai,” kata Renji.

Pesara Jalilah Wahidin, 58, berkata keindahan Tanjung Bungah telah dimusnahkan oleh pembangunan besar-besaran.

“Saya dilahirkan dan dibesarkan di sini. Tanjung Bungah penuh dengan kehijauan ketika itu.

“Hari-hari ini ia hanya bangunan tinggi di mana-mana. Kami seperti berada di Hong Kong, “katanya.

Annelies Allian, 64, dari Belanda, berkata dia datang ke Pulau Pinang 30 tahun lalu dan kini pembangunan telah semakin meluas.

“Trafik semakin buruk. Nampaknya seolah-olah pihak berkuasa tidak tahu apa yang lakukan. Mereka bukan sahaja memusnahkan alam sekitar tetapi juga kualiti hidup, “katanya.

Sumber: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/disaster-waiting-to-happen-say-tanjung-bungah-residents