DARUL EHSAN INVESTMENT GROUP Adalah Sebuah Syarikat Modal Berbayar RM2 Dan Bukannya RM10 Juta

Kerajaan Selangor mengesahkan DEIG masih sebuah syarikat RM2.

Pejabat MB Azmin cuba untuk menipu kita. Pada mulanya beliau berkata DEIG mempunyai modal berbayar (paid up capital) sebanyak RM10 juta tetapi kemudian terpaksa membetulkan dirinya untuk mengatakan ianya modal dibenarkan (authorised capital) dan akhirnya mengakui modal berbayar masih RM2.

Modal dibenarkan adalah modal yang dibenarkanlah – modal berbayar masih RM2.

Tambahan, walaupun ia adalah modal berbayar RM10 juta (yang bukan pun), masih bolehkah ia memegang aset sehingga RM30 bilion (Pakatan sentiasa mempunyai isu dengan modal berbayar 1MDB sebanyak RM1 juta) dan sekiranya PEMEGANG SAHAM kekal individu persendirian?

Jangan cuba tipu lah, MB Azmin.

Kerajaan Selangor hari ini mengesahkan ketepatan maklumat yang diperolehi daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) – iaitu Darul Ehsan Investment Group Bhd (DEIG) adalah sebuah syarikat RM2.

Setiausaha Akhbar Menteri Besar Selangor Muaz Omar berkata dalam satu kenyataan bahawa DEIG kini mempunyai modal dibenarkan sebanyak RM10 juta, sambil menambah: “Carian terkini dengan SSM akan mengesahkan fakta ini”.

Muaz berkata DEIG adalah 100% dimiliki oleh Menteri Besar Selangor (MBI Selangor) – tetapi rekod SSM menunjukkan sebaliknya.

Seperti yang dilaporkan oleh The Rakyat Post semalam, dua saham RM1 dalam DEIG kini dipegang oleh dua individu – Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MBI Selangor Raja Shahreen Raja Othman dan Ketua Pegawai Operasi Soffan Affendi Aminuddin, yang juga pengarah.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan awal pagi ini, Muaz berkata DEIG mempunyai modal berbayar sebanyak RM10 juta – dan ini telah diperbetulkan beberapa jam kemudian sebagai modal dibenarkan syarikat.

Pemeriksaan dijalankan dengan SSM menunjukkan bahawa DEIG telah mendapat perhatian, dengan pertanyaan yang dikeluarkan ke atas perfailan baru-baru ini oleh syarikat pegangan pelaburan kononnya milik negeri.

Salah satu daripada kebimbangan adalah makluman Borang 48A pada akhir bulan Julai untuk melantik pengarah tambahan. Borang 48A adalah berkaitan dengan akuan berkanun oleh seorang sebelum dilantik sebagai pengarah, sebelum pemerbadanan syarikat. Butiran pertanyaan CCM ini tidak ada.

Cek dengan laman webnya mendedahkan para pengarah tambahan (bukan pemegang saham) – sepatutnya sudah di pejabat – adalah Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohammed Khusrin Munawi dan pegawai kewangan negeri, Datuk Noordin Sulaiman.

DEIG mendapat perhatian apabila Azmin pertama kali mengumumkan entiti negeri yang baru ini hampir empat bulan lalu, menjelaskan bahawa ia akan berjalan selari seperti MBI Selangor.

Ia memainkan peranan penting sebagai pemegang aset dan pegangan pelaburan perbadanan negeri terkaya itu.

DEIG telah didaftarkan pada awal Jun dengan SSM sebagai sebuah syarikat sendirian berhad. Pada bulan Julai, CCM meluluskan penukaran DEIG untuk menjadi sebuah syarikat awam berhad dengan modal dibenarkan sebanyak RM10 juta. Sehingga hari ini, modal terbitan di DEIG kekal RM2.

http://www.therakyatpost.com/news/2015/08/20/selangor-confirms-deig-is-still-a-rm2-company/

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1710096955875758&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=1&theater