Ingat lagi bagaimana anda diberitahu oleh semua orang bahawa 1MDB berterusan membeli loji kuasa yang akan tamat tempoh konsesi dan akan menjadi tidak bernilai tidak lama lagi?

Ingat lagi bagaimana anda diberitahu oleh semua orang bahawa 1MDB berterusan membeli loji kuasa yang akan tamat tempoh konsesi dan akan menjadi tidak bernilai tidak lama lagi?

Baik, teruskan membaca ini.

Ini adalah dari The Edge edisi digital hari ini. Kelihatan mereka telah secara tiba-tiba menjadi sedikit jujur dan seimbang apabila berkata tentang 1MDB.

1MDB membayar RM12 bilion dan menjangkakan RM6 bilion hutang diwarisi untuk membeli semua loji kuasa.

The Edge berkata “1MDB mungkin mengharapkan RM18 bilion ke RM21 bilion dari segi nilai perusahaan, tetapi eksekutif industri menganggarkan bahawa aset mungkin hanya bernilai kira-kira RM14 bilion dalam keadaan ‘fire-sale.”

Mereka berkata ‘fire-sale’, namun ini bukan masanya untuk ‘fire-sale’ dan terdapat minat yang besar dari ramai pihak – termasuk dari Qatar, China, Malaysia, Filipina, Indonesia, Arab Saudi dan lain-lain.

Oleh itu, mereka mungkin akan mendapat penilaian yang 1MDB mahukan untuk Edra Energy – yang bermaksud kehilangan sedikit, pulang modal atau keuntungan sedikit.

Sekarang, lihat senarai loji kuasa yang The Edge senaraikan dalam artikel mereka.

Persepsi umum adalah bahawa semua IPP akan tamat konsesi tidak lama lagi dan mereka boleh dibeli dengan harga besi buruk atau seperti apa yang Tun M kata, “bought for a song”.

Sekarang, beritahu saya. Mana yang akan tamat konsesi tidak lama lagi dan berapa peratus daripada mereka yang akan tamat tempoh berbanding dengan aset kuasa selebihnya?

Kecil, bukan? Tetapi entah bagaimana persepsi rakyat dipengaruhi berulang kali oleh Tun M, Tony Pua dan The Edge bahawa loji kuasa semuanya akan tamat tempoh dan dengan itu tidak bernilai tidak lama lagi. Saya rasa 90% daripada orang ramai mempunyai persepsi ini.

Tetapi ianya sangat tidak benar, seperti apa yang The Edge akhirnya dedahkan sekarang (dan yang saya telah siarkan beberapa kali sebelum ini).

Oh by the way, loji kuasa yang tamat tempoh Januari 2016? Yang itu dengan mudah boleh diperbaharui oleh kerajaan, JIKA kerajaan mahu berbuat demikian.

Loji kuasa lagi satu yang akan tamat tempoh adalah loji kuasa kecil 110MW ‘barge’ berlabuh di luar Bangladesh dan ia masih berjalan dan dalam rundingan dengan kerajaan mereka untuk sambungan konsesi.

Walaupun lanjutan konsesi tidak diberikan, ‘barge’ itu boleh saja belayar ke kawasan lain di mana kuasa diperlukan.

Satu lagi perkara yang anda perlu ambil perhatian ialah, selepas 1MDB membeli kesemua IPP, setiap Perjanjian Pembelian Kuasa (PPA) baru dibuka tender oleh kerajaan – sama ada untuk loji baru atau bagi pembaharuan – 1MDB adalah pembida berharga terendah yang layak.

SETIAP kali tender. Ini adalah fakta.

Ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membantu menurunkan harga elektrik di Malaysia untuk semua pengguna.

http://www.theedgemarkets.com/my/article/can-tnb-get-good-price-1mdb’s-power-assets

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1702922509926536&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=1