Jika Tidak Jelaskan, Dituduh Curi. Bila Dijelaskan, Penjelasan Ditolak & Dipanggil Satu Pembohongan

Mereka yang menentang Najib mendakwa bahawa wang itu telah dicuri dari 1MDB dan mungkin juga dari dana pencen. Dan jika wang itu tidak dicuri dari 1MDB dan / atau kumpulan wang pencen maka penjelasan perlu diberikan dari mana wang itu datang.
Jika Najib atau kerajaan tidak dapat menjelaskan dari mana wang itu datang, kita mesti menganggap bahawa wang itu telah dicuri. Jika wang itu tidak dicuri, berikan penjelasan.

Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi (dan beberapa orang lain juga) menjelaskan dari mana wang itu datang, seperti apa yang pengkritik Najib minta. Tetapi mereka enggan menerima penjelasan ini. Mereka tidak percaya penjelasan itu dan mengatakan bahawa cerita ini adalah satu pembohongan.

Jadi lihatlah. Terangkan dari mana wang itu datang. Dan jika anda tidak menjelaskan dari mana datangnya, maka kita akan menganggap anda mencuri wang. Tetapi apabila mereka menjelaskan, penjelasan tersebut ditolak dan dipanggil satu pembohongan.

Ini adalah satu perdebatan yang Najib tidak boleh menang. Pada dasarnya, orang sudah yakin bahawa jenayah telah dilakukan. Dan jika anda menjelaskan bahawa tiada jenayah yang telah dilakukan mereka tidak akan percaya. Mereka telah membuat keputusan mereka dan tiada apa yang akan mengubah apa yang mereka percaya.

Raja Petra menulis petikan di atas.

Timbalan Perdana Menteri, Zahid Hamidi mendakwa beliau telah bertemu ketua pegawai pelaburan dan pemegang amanah kekayaan keluarga Arab yang dikatakan di belakang dakwaan derma RM2.6 bilion.

“Apabila saya bertanya kepada mereka mengapa mereka menderma AS$ 700 juta ke Malaysia, kata mereka, ‘Malaysia bukan satu-satunya negara yang kita salurkan wang. Terdapat banyak lagi negara-negara Islam yang mesra yang kita derma kepada mereka’.

“Mereka mahu Umno dan BN untuk terus memerintah negara ini.”

Zahid juga berkata beliau melihat dokumen-dokumen asal pemindahan itu, dan menyebut ini sebagai bukti bahawa tiada wang KWAP atau 1MDB telah masuk ke dalam akaun Najib – dan dengan terperinci bagaimana transaksi berlaku.

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan identiti penderma, hanya mengatakan bahawa mereka adalah “sebuah keluarga khususnya dari negara tertentu”.

Zahid juga menyebut bahawa jika pembangkang mahu tahu nama penderma maka mereka harus mendedahkan semua penderma mereka dahulu.

SPRM juga dilaporkan telah menemuramah penderma, dan berkata, wang itu tidak datang dari 1MDB.

Sudah tentu, fakta di atas masih tidak cukup sebagai bukti untuk rakyat.

Walau bagaimanapun, saya bersetuju bahawa Najib perlu menerangkan dan memberikan versi penuh kepada orang ramai dan kita bukan mendengar banyak versi dari orang yang berbeza.

Tetapi, jika Najib berbuat demikian, orang ramai akan tetap tidak mahu percaya dan berkata ia songlap dari 1MDB walaupun tiada wang yang pernah dilaporkan hilang.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1710804629138324