Lim Guan Eng Berbohong Lagi! Terence Gomez Dari Transparency International Mengesahkan Bahawa DAP & Pembangkang Adalah Pihak Yang Membantah Ketelusan Penuh Pembiayaan Politik

Terence Gomez dari Transparency International mengesahkan apa yang Najib dan Rahman Dahlan telah berkata kerana beliau adalah sebahagian daripada pasukan untuk mengawal selia pembiayaan politik.

Ya, Terence mengesahkan bahawa DAP dan pembangkang adalah orang-orang yang membantah ketelusan penuh pembiayaan politik.

Ini bermakna bahawa Lim Guan Eng berbohong lagi dengan mengatakan PM tidak pernah berhubung dengan DAP untuk bertanya kepada mereka tentang mengawal selia pembiayaan politik.

Lim Guan Eng terlupa untuk menyebut bahawa pasukan Transparency International yang membawa inisiatif ini yang ditolak DAP dan bukannya PM Najib.

Tokong, suka berbohong.Dalam suratnya, yang disiarkan dalam akhbar-akhbar utama Malaysia pada 1 Ogos 2015, Rahman, seorang menteri dalam kabinet Najib – yang menawarkan pandangan beliau sebagai Pengarah BN Komunikasi Strategik – menarik perhatian kepada mesyuarat yang diadakan antara Transparency International (TI) dengan ahli pihak-pihak pembangkang di Parlimen pada 1 Disember 2010.

“TI telah memulakan satu projek untuk mengkaji semula pembiayaan politik dan menyediakan cadangan yang relevan untuk menghapuskan proses yang menghalang penjalanan pilihan raya yang adil. Saya telah dilantik oleh TI untuk membantu melaksanakan projek ini.”

Pada masa itu, presiden TI adalah Paul Low, kini merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Abdul Rahman mendedahkan, di mesyuarat ini dengan TI, bahawa ahli-ahli parlimen pembangkang tidak memihak kepada pendedahan mandatori sepenuhnya semua sumber pembiayaan kerana ini akan menghalang penyumbang membiayai parti-parti mereka.

http://www.kinibiz.com/story/opinions/181475/changing-the-way-politics-is-funded.html?utm_source=applet_mkinicom&utm_medium=web&utm_campaign=mkinicom