Mustahil Hanya RM10 Juta Dibelanjakan Untuk Pilihanraya Umum Zaman Tun Mahathir

Tidak mungkin hanya RM10 juta dibelanjakan ketika pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad jika dibandingkan dengan jumlah kerusi parlimen dan DUN di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata demikian bagi menjawab kenyataan Dr Mahathir yang beliau membelanjakan RM10 juta sahaja untuk menghadapi pilihan raya.

“Saya mempertahankan Tun M selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri, tetapi jika beliau membuat kenyataan, maka hendaklah munasabah.

“Baru-baru beliau berkata, beliau hanya membelanjakan RM10 juta semasa pilihan raya umum 1999 tetapi selepas saya dikira dan kira semula, terdapat 193 kerusi parlimen dan kerusi DUN dan jumlahnya mencecah RM41 juta, bukan RM10 juta yang dibelanjakan malah itu adalah perbelanjaan minimum.

“Ini bermakna satu kerusi parlimen mendapat RM100,000 dan satu kerusi DUN mendapatkan RM50,000 dan jumlahnya sama dengan RM41 juta .. dan ia tidak termasuk papan iklan dan peralatan pilihan raya yang lain.

“RM10 juta tidak masuk akal dengan mengambil kira bilangan mesyuarat dan kempen peralatan,” kata Najib dalam ucapannya selepas melancarkan mesyuarat bahagian Umno Kepala Batas di sini hari ini.

Beliau juga menyifatkan kenyataan yang dibuat Dr Mahathir tidak masuk akal.

“Kalau nak kritik mestilah ada asas, masuk akal, (ini) malah tidak rasional langsung,” katanya.

Walaupun berbeza pendapat adalah normal, Najib berkata setiap kritikan perlu mempunyai adab dan cara yang betul.

“Jika kita tidak menyedari semua ini maka kita menuju kejatuhan.

“Oleh itu, kita perlu berpegang secara rasional – jika fakta kita tidak betul, kita harus membetulkan mereka .. sebab itu saya bersyukur bahawa orang Kepala Batas tidak menerima fakta-fakta yang tidak betul mengenai penderma,” katanya.

Najib berkata seseorang perlu menyedari prinsip tidak bersalah sehingga dibuktikan, dan sebaliknya.

“Jika seseorang mahu menghukum, tanggungjawab itu terletak pada orang itu untuk membuktikan seseorang itu bersalah,” katanya.

Beliau juga kesal dengan penggunaan media sosial yang meluas sehingga menyebarkan banyak maklumat yang tidak benar serta pembohongan ketika zaman beliau sebagai Perdana Menteri.

“Rakyat kini sedar mengenai media sosial dan tidak dicetak media oleh itu ia mudah untuk menyebarkan cerita-cerita yang tidak benar seperti kehilangan wang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) itu.

“Cerita-cerita yang tidak disiasat diedarkan ke atas media sosial,” kata Najib.

Terdahulu, Dr Mahathir dilaporkan berkata ia adalah salah bagi mana-mana pihak di Malaysia membelanjakan lebih RM2 billion untuk pilihan raya.

Dr Mahathir berkata dalam lima pilihan raya ketika zaman pemerintahannya, beliau memerlukan kurang daripada RM10 juta setiap satu untuk menguruskan pilihan raya.

Sumber: http://bm.therakyatpost.com/berita/2015/08/16/mustahil-hanya-rm10-juta-dibelanjakan-untuk-pru-zaman-tun-m-najib/