Saya Rakyat Malaysia Yang Membina Dan Bukan Yang Merosakkannya

Pertama, anda tidak boleh merasionalkan sesuatu yang tidak rasional. Saya hanya menyatakan apa yang sebenar dan membantu orang memahami realiti ini.

Asas ekonomi kita adalah berdasarkan kepada sesuatu yang sangat rapuh dipanggil keyakinan.

Sekiranya rakyat Malaysia sendiri tidak mempunyai keyakinan dalam ekonomi kita, adakah anda fikir pelabur asing dan rakan dagang kita kemudian akan yakin?

Apabila kita mempunyai keyakinan terhadap ekonomi dan dasar-dasar kita, manusia mempunyai kecenderungan besar untuk menterjemahkan keyakinan ini ke dalam bentuk kejayaan. Tiada keyakinan bermakna kita tidak akan mencuba atau menggunakannya sebagai alasan untuk mewajarkan kegagalan.

Keyakinan inilah apa yang ahli-ahli politik pembangkang telah cuba untuk musnahkan selama beberapa dekad dengan mengatakan kita berterusan menjadi sebuah negara yang gagal atau muflis. Ini adalah tidak produktif kerana azab dan kesuraman yang berterusan itu cenderung untuk menjadi kenyataan yang dipenuhi.

Orang-orang ini tahu bahawa ekonomi yang lemah menjadikan peluang mereka untuk merebut kuasa lebih mudah dan oleh itu, mereka akan terus cuba menghakis keyakinan kita dan berharap ekonomi memang akan menjadi lemah.

Mengatakan tentang ini, sejak beberapa dekad yang lalu, pernahkah anda pernah mendengar seorang ahli politik DAP memuji ekonomi kita dan mengatakan bahawa kita sedang menikmati pertumbuhan yang besar dan sihat?

Tidak pernah adalah jawapannya.

Sekarang apabila Ringgit kita lemah pada tahun 2015, mereka mengatakan kita akan muflis dan menjadi sebuah negara yang gagal kerana dasar-dasar kita – tetapi realitinya adalah bahawa ia adalah satu kesan global.

Begitu juga apabila Ringgit kita kukuh pada tahun 2011- 2013 dan juga mencapai RM2.94 berbanding USD1, watak-watak lama yang sama berkata kita akan menjadi negara yang gagal dan muflis juga.

Saya tidak boleh bertolak ansur dengan sikap tidak jujur dan tidak boleh bertolak ansur dengan mereka yang asyik mahu menjatuhkan negara saya dengan memusnahkan keyakinan diri kita sebagai sebuah negara dan cuba untuk menjadikannya mengikut kehendak kepentingan mereka.

Lihatlah GST dan penghapusan subsidi. Walaupun tidak popular dalam jangka pendek, ini adalah jelas baik untuk jangka panjang dan dasar-dasar yang memang sudah lama diperlukan seperti majoriti negara-negara lain juga telah laksanakan.

Tetapi pembangkang kita mahu menggunakan ini sebagai satu isu untuk menghentam kerajaan dan menukar kerajaan – menjanjikan untuk mengubah ini semula apabila mereka merebut kuasa.

Memetik masalah ekonomi sebagai alasan untuk menukar kerajaan adalah perkara yang paling mudah untuk dilakukan. Tetapi melihat Greece dan Jepun. Mereka sentiasa berubah kerajaan dan mengadakan pilihan raya setiap satu atau dua tahun, tetapi ia tidak menyelesaikan apa-apa untuk mereka.

Malah, ia benar-benar membuatnya lebih teruk kerana kerajaan dan dasar-dasar sentiasa berubah – menyebabkan ketidaktentuan pasaran – dan tidak membenarkan dasar yang baik tetapi tidak popular untuk betul-betul berkesan.

Dan ini adalah sebabnya saya membantu kerajaan untuk merasionalkan keadaan dan dasar-dasar ekonomi.

Saya rakyat Malaysia yang membina dan bukan rakyat Malaysia yang merosakkan.

Atau, anda boleh saja memanggil saya Macai – seperti semua RBA dan pembenci yang lain – kerana tiada kebijaksanaan atau pengetahuan sebenar yang diperlukan untuk mencaci dan menghina.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1710656165819837