“Usah Peduli ‘Political Noise’ Tumpu Pada Data Sebenar Yang Memacu Pertumbuhan Ekonomi Negara – Dr Frederico Gil Sander, Bank Dunia

Baca wawancara dengan Bank Dunia ini mengenai keadaan ekonomi Malaysia.

Mesej utama ialah untuk memberi tumpuan kepada data sebenar dan bukan “noise” – terutama ‘bunyi bising’ dari media sosial.


‘Noise’ politik tidak dapat dielakkan dan ia tidak berbeza dalam pasaran yang sedang pesat membangun seperti Malaysia, kata seorang pegawai kanan Bank Dunia ekonomi.

Dr Frederico Gil Sander yang telah mengawasi portfolio Malaysia dari pejabat Bank Dunia di Bangkok dalam tempoh lima tahun yang lalu, beliau telah menjadi saksi kepada banyak ‘noise’ politik di Malaysia dalam tempoh tersebut.

“Tidak seperti pakar ekonomi bank pelaburan yang bimbangkan tentang kesan pergerakan mata wang dan ekuiti dalam tempoh itu, kami lebih tertumpu kepada melihat kepada data sebenar untuk melihat apa yang sedang memandu ekonomi,” Sander memberitahu Business Times di sini baru-baru ini.

“Walaupun terdapat banyak suara ‘bising’ tentang ringgit yang semakin lemah, untuk Sander, ia adalah kadar pertukaran yang fleksibel yang telah membantu negara dan pengeksport apabila permintaan global kembali.”

“Ringgit yang lemah adalah baik untuk eksport. Kemudian lagi, ia juga memberikan isyarat kepada orang-orang di luar sana yang ingin membeli beg Louis Vuitton atau barangan import dalam hal ini yang mana anda perlu menggantikan dengan barangan domestik. Itu akan membantu mengimbangi dan menstabilkan ekonomi. Tahap RM3.80 (tahap ringgit apabila ia disandarkan pada kemuncak Krisis Kewangan Asia) seolah-olah menjadi satu obsesi serta lebihan akaun semasa yang kecil.”

“Saya tidak terlalu bimbang tentang itu. Malaysia telah menikmati lebihan akaun semasa untuk lebih daripada satu dekad – ini bermakna bahawa negara ini menyimpan dan anda mengeksport simpanan di tempat lain.

Sumber: http://www.nst.com.my/node/96290