3 Jenis Jawapan Yang Khairuddin Boleh Jawab Pada Pihak Polis Ketika Disoalsiasat Yang Boleh Meresahkan Rakan Subahat

Khairuddin berkata, pagi kelmarin beliau telah dihalang dari menaiki penerbangan ke London dan kemudian ke New York.

Masa dan destinasi adalah terlalu kebetulan kerana Najib sepatutnya berada di New York untuk UN General Assembly pada hari Jumaat, 25 September di mana Najib dijadual untuk menghadiri perhimpunan.

Mungkin Khairuddin mahu memalukan Najib di Perhimpunan Agung PBB dengan bercakap kepada media atau perwakilan PBB di sana dan memastikan dakwaan beliau diterbitkan pada hari yang sama dengan ucapan Najib?

Jika benar memalukan Najib dan Malaysia adalah rancangannya, ini akan tidak membawa sebarang manfaat tambahan untuk Malaysia selain daripada merosakkan lagi imej negara kita – terutamanya kerana dia telah membuat laporan dan menyampaikan maklumat dan dokumen-dokumen ke Switzerland, London, Perancis, Singapura dan Hong Kong, yang antara institusi yang paling dipercayai di dunia.

Sebahagian daripada institusi-institusi ini telah berkata bahawa mereka telah memulakan siasatan berdasarkan laporan Khairuddin.

Bukankah laporan polis dan siasatan sudah cukup jika kebenaran sama ada Najib menyeleweng atau tidak adalah apa yang anda mahu cari? Mengapa perlu pergi ke seluruh dunia untuk memalukan Malaysia lagi?

Khairuddin telah mengaku secara terbuka bahawa dia telah mengemukakan dokumen kepada pelbagai badan penyiasat di seluruh dunia.

Sekarang, Khairuddin telah ditahan semalaman oleh polis dan jika polis dakwa beliau dan memohon reman, yang terawal Khairuddin boleh keluar adalah pada pagi Isnin apabila seorang majistret bersedia – bermakna kemungkinan bahawa Khairuddin akan menghabiskan tiga malam penuh dalam penjara – di mana polis boleh terus menyoal siasat beliau.

Salah satu soalan yang polis pasti akan bertanya kepadanya ialah:

“Apakah dokumen yang kamu hantar dan dari mana kamu mendapatkannya?”

Khairuddin boleh menjawab berikut:

1) “Si polan memberikannya kepada saya” – ini kemudiannya akan mendedahkan komplot rakan konspirator kepada pihak polis dan jika dokumen-dokumen di bawah akta rahsia rasmi maka dia dan mereka yang berkomplot akan berada di dalam kesusahan.

2) “Dokumen-dokumen tersebut adalah palsu / direka” – ini akan kemudian segera memusnahkan kredibiliti semua siasatan dan dakwaan terhadap Najib dan 1MDB.

3) Enggan untuk menjawab soalan kecuali di mahkamah – ini kemudiannya akan bermakna Polis akan terpaksa mendakwanya dan membawa dia ke mahkamah – yang mungkin bermakna beberapa hari lagi dalam penjara jika dia dianggap sebagai risiko penerbangan (flight risk).

Khairuddin tidak memberikan saya gambaran bahawa beliau jenis yang boleh menerima banyak tekanan ketika disoal siasat. Apa sahaja yang dia dedahkan dalam soal siasat polis boleh mendedahkan dan sangat merosakkan usaha sama rakan subahatnya.

Siapa tahu ahli politik – bersara atau aktif, pegawai tinggi kerajaan, blogger atau wartawan dia boleh ‘jual’ semasa di bawah soal siasat 3 hari?

Nampaknya kita memerlukan lebih banyak pop corn.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1721317821420338