A Samad Said Perlekeh Amalan Persilatan Di Malaysia

Selepas menyertai DAP, Pak Samad Said cepat belajar cara DAP: mengkritik dan segala-galanya diperolokkan mengenai Malaysia.

Pak Samad mengatakan bahawa Silat adalah untuk persembahan sahaja dan tidak praktikal sebagai satu bentuk mempertahankan diri. Tambahnya, Silat kini hanya simbol kemarahan orang Melayu.

Ini adalah seperti orang Korea mengatakan yang Tae-Kwan-Do adalah sia-sia atau orang Jepun mengatakan bahawa Karate adalah satu pembaziran masa.

Mungkin Pak Samad kini akan mengatakan bahawa RBA Cybertrooping kini amalan seni mempertahankan diri kebangsaan kita – untuk pertahanan dan menyerang?Ketika Datuk Seri Najib Razak menegaskan bahawa pesilat akan mempertahankan kerajaan hingga titisan darah terakhir, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said memberikan takrifan baru kepada seni bela diri itu.

“Bagi saya silat sekarang sebenarnya adalah khazanah untuk dipertunjukkan sahaja bukan untuk mempertahankan diri lagi,” katanya dalam sebuah forum di Petaling Jaya hari ini.

Samad yang menyertai DAP baru-baru ini menegaskan, perkembangan teknologi semasa menjadikan amalan persilatan tidak begitu ampuh untuk mempertahankan negara.

Katanya, pada zaman ini pertentangan boleh berlaku dan pihak berseteru boleh dikalahkan dengan tembakan dari jarak jauh.

“Kita tak lagi guna keris,” katanya yang mesra dengan panggilan Pak Samad.

Beliau yang mendapat pengiktirafan tertinggi kerajaan terhadap penggerak kesusasteraan dan kesenian pada 1985 berkata, apa yang berlaku pada perhimpunan pesilat semalam adalah simbolik yang menunjukkan ketakutan bangsa Melayu.

Semalam, perdana menteri menghadiri perhimpunan 15,000 pengamal persilatan bersama bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam.

Dalam ucapan penuh bersemangat itu Najib memuji pesilat terbabit kerana sanggup mempertahankan kerajaannya.

Kata Samad, orang ramai perlu memahami dan melihat persilatan daripada suduh pandang kesenian.

“Pada zaman ini kita tidak lagi menggunakan silat (untuk mempertahankan negara),” katanya.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1722108331341287