Apa Itu Rizab Asing Dan Kawalan Modal?

MENGENAI RIZAB ASING & KAWALAN MODAL

1) Secara teori, rizab asing bank pusat itu tidak terlalu berbeza daripada senjata nuklear.

Anda membinanya sebesar yang mungkin tetapi berharap untuk tidak pernah menggunakannya. Sama seperti senjata-senjata nuklear, rizab asing adalah terutamanya untuk berfungsi sebagai penghalang bagi orang lain untuk menjalankan serangan pertama pada mata wang anda.

2) Dasar kerajaan Malaysia adalah untuk membolehkan permintaan dan penawaran pasaran untuk menentukan nilai mata wang (dilihat atau nilai asas).

Oleh itu, rizab luar negara kita tidak digunakan untuk mempertahankan RM supaya kekal pada nilai awalan tetapi sebaliknya, rizab digunakan untuk melicinkan pergerakan harga RM, iaitu tidak terlalu tak menentu dan terlalu mendadak.

3) Jika dasar kerajaan adalah adalah untuk mempertahankan mata wang walaupun keadaan ekonomi semakin buruk, maka dasar seperti itu yang akan menarik spekulator untuk menyerang, mengetahui bahawa bank pusat kerajaan akan membelanjakan rizabnya untuk mempertahankan mata wangnya.

Ini adalah sebab utama mengapa kita tidak menambat mata wang kita.

4) Sebagai anggota ASEAN, Malaysia merupakan suatu pihak terbabit dengan inisiatif Chiang Mai. CMI ialah pengaturan antara negara-negara ASEAN + China dan Jepun di mana jika mata wang sebuah negara ASEAN diserang, semua negara-negara lain dalam CMI akan memberi wang kepada jumlah yang mencecah USD1 trilion (betulkan saya jika saya salah) untuk mencegah atau menghalang sebarang serangan pertama.

Oleh itu CMI menyediakan peluru tambahan (seperti senjata nuklear tambahan) untuk menghalang serangan pertama oleh spekulator mata wang.

CMI telah ditubuhkan selepas ASEAN mempelajari krisis kewangan 1997/98.

5) Ia juga dasar Kerajaan kita untuk mempunyai pasaran modal yang kekal terbuka dan mesra pasaran. Ini memberi keyakinan kepada pelabur asing yang memerlukan jaminan bahawa mereka mempunyai kebebasan untuk membawa masuk dan mengeluarkan wang ke dalam dan keluar dari negara ini. Ini adalah sebab utama mengapa kita tidak mengenakan kawalan modal.

Adakah anda ingin melabur di negara yang anda tahu anda tidak boleh mengambil wang anda bila-bila masa anda mahu?

6) Pasaran hutang dan ekuiti Malaysia adalah salah satu daripada yang terbesar di Asia. Ia adalah cukup mendalam dan luas untuk menghadapi turun naik aliran modal bergerak masuk dan keluar.

Pegangan teras dalam bon dan ekuiti masih bertahan dan kekal utuh. Hanya apabila pegangan yang teras dicairkan barulah anda boleh menggambarkan sebagai “larian modal” (capital flight). Senario sekarang adalah satu bentuk pelarasan peruntukan modal oleh pelabur asing untuk keadaan luaran dan domestik, bukan kerana kehilangan keyakinan dalam integriti sistem kewangan dan ekonomi kita.

7) Saiz rizab asing sesebuah negara tidak diukur oleh setakat jumlah mutlak tetapi dengan berapa banyak bulan import tertangguh ia boleh biayai. Penanda aras antarabangsa untuk selamat adalah 6 bulan. Rizab kita, saya percaya, boleh membiayai 8-9 bulan.

Jadi, untuk membandingkan rizab negara ini dengan rizab negara lain dengan memetik jumlah mutlak mereka adalah salah.

Oleh Saiful Bahari Baharom,
Bekas CEO Labuan International Business and Financial Centre (Labuan IBFC),
https://www.facebook.com/saiful.baharom/posts/10206045585032678?pnref=story