Apa Yang Perhimpunan Baju Merah Telah Capai?

“Apa yang perhimpunan Baju Merah capai?” kata Dr Mahathir. Saya terkejut orang tua politik Malaysia bertanya soalan ini apabila dia juga, 30 tahun yang lalu pada 1980-an, menggerakkan kumpulan ‘Baju Merah’ semasa road show beliau ke seluruh Malaysia dalam apa yang dikenali sebagai Krisis Perlembagaan.

Dr Mahathir telah mengisytiharkan perang ke atas raja-raja dan dia mahu menunjukkan kepada sembilan Raja-Raja bahawa orang Melayu adalah bersama beliau dan tidak dengan raja. Jadi beliau menganjurkan perhimpunan di seluruh Malaysia dan menggunakan Umno untuk menggerakkan ramai penyokong. Kemudian beliau menggunakan media arus perdana dan stesen TV untuk ‘mendedahkan’ pelanggaran dan salah laku raja-raja untuk menunjukkan rakyat bagaimana raja-raja menyalahgunakan kedudukan mereka dan membazirkan wang rakyat. Kebanyakan tuduhan-tuduhan ini, bagaimanapun, telah direka walaupun ada yang benar.

Sudah tentu, raja-raja tidak dapat bertindak balas. Jadi mereka menghadam serangan secara senyap-senyap tanpa berkata apa. Dan pada akhir kempen ini majoriti rakyat Malaysia membenci pemerintahan beraja dan juga mula bercakap tentang menjadikan Malaysia sebagai sebuah republik.

Ia menjadi begitu buruk sehingga Timbalan Perdana Menteri, Tun Abdul Ghafar Baba, terpaksa mengeluarkan kenyataan bahawa walaupun ia tidak salah untuk mengkritik raja-raja, kita tidak boleh bercakap tentang menghapuskan monarki untuk menjadikan Malaysia sebuah republik kerana itu akan tergolong dalam menghasut.

Jadi apa yang perhimpunan semalam capai? Saya berpendapat bahawa satu perkara yang dicapai adalah lebih baik untuk bersorak daripada perang. Ramai orang Melayu telah kecewa dengan perhimpunan Bersih dua minggu lalu, yang mereka pandang sebagai perhimpunan anti-Melayu oleh Cina. Dan penghinaan yang telah dibuat pada perhimpunan itu – termasuk memijak gambar – mengecewakan orang Melayu lebih lagi.

Jadi perhimpunan semalam membenarkan sesetengah Melayu yang marah untuk melepaskan geram. Sebagai orang Melayu berkata, mereka geram dan dendam, melainkan jika mereka diberikan saluran untuk melepaskan kekecewaan dan kemarahan ini, maka ia akan terkumpul dan akhirnya meletup.

Perhimpunan semalam adalah bagai injap keluar yang membolehkan tekanan yang berlebihan untuk dilepaskan. Sekarang bahawa ‘kami telah menunjukkan mereka’, orang Melayu ini semua boleh pulang ke rumah berpuas hati. Mereka tidak lagi menyimpan geram dan dendam. Semua ini telah dilepaskan semalam.

Ia adalah sama seperti beberapa syarikat Jepun yang mempunyai sebuah gimnasium di mana pekerja yang kecewa boleh pergi ke sana untuk menumbuk dan menjerit. Setelah semua stim telah dikeluarkan mereka boleh kembali ke meja mereka, agak berpuas hati bahawa mereka telah ‘selesaikan’ dengan bos mereka. Jika tidak, mereka mungkin satu hari membawa pistol untuk bekerja dan menembak mati bos, seperti apa yang berlaku di Amerika Syarikat.

Pencapaian kedua perhimpunan Baju Merah semalam adalah ia telah membuktikan apa yang saya telah katakan sejak sekian lama. Apa yang saya katakan adalah bahawa hubungan kaum di Malaysia adalah sangat rapuh dan tidak ok seperti sesetengahnya katakan. Tetapi apabila saya menyebut itu, saya telah dituduh sebagai rasis.

Tetapi itu adalah kebenaran perkara itu. Malah Dr Mahathir pernah berkata bahawa Malaysia tidak mampu untuk membenarkan kebebasan mutlak dan demonstrasi jalanan kerana komposisi kaum yang sangat rapuh di negara ini. Apa-apa sahaja yang boleh mencetuskan perang kaum. Dan itulah sebabnya kebebasan tertentu tidak boleh dibenarkan, hujah Dr Mahathir.

Jadi kedua-dua kumpulan Baju Kuning dan Baju Merah perlu mengambil perhatian tentang perkara ini. Apa yang anda katakan dan lakukan boleh menjejaskan hubungan antara kaum. Ia adalah bagaimana orang lain melihat apa yang anda lakukan dan katakan yang dikira. Dan perhimpunan Baju Kuning sedang dilihat oleh sesetengah pihak sebagai satu perhimpunan anti-Melayu manakala perhimpunan Baju Merah dilihat oleh sesetengah pihak sebagai satu perhimpunan anti-Cina. Anda tidak boleh menafikan fakta ini.

Oleh Raja Petra Kamarudin,
http://www.malaysia-today.net/what-did-the-red-shirt-rally-achieve/