Dr Mahathir Mahu Menjatuhkan Kerajaan Najib

Tun Dr Mahathir Mohamad terus mengulangi bahawa undi tidak percaya perlu diluluskan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Dia juga menghadiri perhimpunan Bersih pada hujung minggu untuk menunjukkan penentangannya terhadap Perdana Menteri. Dalam masa yang sama dia menuduh Perdana Menteri menggunakan wang untuk kekal berkuasa dan membeli ahli parlimen Barisan Nasional.

Jadi apa mesej yang Dr Mahathir hantar kepada rakyat Malaysia? Dalam satu sisi dia berkata, Perdana Menteri telah mengkompromi ahli-ahli parlimen Barisan Nasional. Di sisi lain beliau berkata undi tidak percaya perlu diluluskan terhadap Perdana Menteri. Jadi bagaimana ia akan dilakukan?

Anda memerlukan sekurang-kurangnya 112 Ahli-ahli Parlimen untuk meluluskan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri. Walaupun anda boleh mendapatkan 30 Ahli-ahli Parlimen Umno atau Barisan Nasional untuk menyokong undi anda masih perlu 100% daripada Ahli-ahli Parlimen dari DAP, PAS dan PKR untuk melakukannya. Yang hanya boleh bermaksud Dr Mahathir perlu bekerjasama dengan pembangkang dan mendapatkan mereka untuk menyokong undi tersebut untuk berjaya.

Apa yang Dr Mahathir tidak memberitahu rakyat adalah bahawa jika undi tidak percaya berjaya lulus, bukan sahaja Perdana Menteri yang jatuh. Kerajaan itu juga jatuh. Itulah sebabnya di negara-negara lain apabila undi tidak percaya diluluskan terhadap mana-mana Perdana Menteri, laporan surat khabar adalah tentang kerajaan jatuh, bukan mengenai Perdana Menteri jatuh.

Kerajaan sekarang adalah kerajaan pimpinan Najib Tun Razak. Apabila dia jatuh, kerajaannya juga kemudian jatuh. Dan itulah yang DAP, PAS dan PKR mahu. Dan ia kelihatan seperti ini juga apa yang Dr Mahathir mahu: kejatuhan kerajaan Najib Razak.

Oleh Salleh Said Keruak,
Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia.
http://sskeruak.blogspot.my/2015/09/dr-mahathir-wants-to-bring-down-najib.html