Masa Yang Dipilih Untuk Menerbitkan Artikel Ini Adalah Amat Mencurigakan & Seolah-olah Direka Untuk Memalukan PM Najib & Malaysia Di Perhimpunan Agung PBB

Tajuk utama Malaysia hari ini didominasi oleh satu artikel The New York Times bahawa PM Najib nampaknya dalam siasatan Federal Grand Jury untuk tuduhan rasuah.

The New York Times juga akhbar yang sama yang menerbitkan wawancara Tun Mahathir pada bulan Jun 2015 yang menyelar PM Najib, UMNO dan Kerajaan Malaysia dan telah diterbitkan pada hari yang sama Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman sepatutnya menghadiri dan majlis Mesyuarat Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu. Ini membuat sehingga Anifah Aman menulis surat terbuka kepada New York Times dan menempelak Tun Mahathir kerana ketidakbijaksanaan beliau dan berkata adalah amat dikesali untuk melihat Tun M memburukkan Malaysia dalam akhbar asing.

Peliknya, hari ini Majlis Keselamatan PBB sekali lagi bersidang – kali pertama sejak Jun. Malah, PM Najib adalah dalam perjalanan ke New York sekarang untuk Perhimpunan Agung PBB dan sambutan ulang tahun ke-70 mereka.

Masa yang dipilih untuk menerbitkan artikel ini adalah sangat mencurigakan dan seolah-olah direka untuk memalukan PM Najib dan Malaysia di PBB.

Mengapa saya membuat kesimpulan ini adalah berdasarkan kepada perkara-perkara berikut dari artikel hari ini New York Times:
——–
1) Orang yang disiasat adalah anak tiri Najib (anak kandung Rosmah hasil perkahwinan sebelumnya) Riza Aziz dan juga rakannya Jho Low.

New York Times mengatakan bahawa Najib juga disiasat kerana menyangkan mungkin Reza adalah hasil perkahwinan Najib manakala Jho Low adalah mungkin juga rakan Najib.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Najib tidak disiasat secara peribadi untuk rasuah kerana beliau tidak diketahui mempunyai hartanah di Amerika Syarikat.

Pada ketika ini, iadalah penting untuk ambil perhatian bahawa Jho Low telah terlibat dengan syarikat-syarikat yang tersenarai di Malaysia sejak tahun 2007 dan 2008 – sebelum Najib menjadi Perdana Menteri dan 1MDB belum pun wujud. Dia sudah pun kaya dan juga mempunyai akses kepada wang Timur Tengah yang banyak melalui persahabatan dan perkongsian dengan pelbagai keluarga diraja waktu itu.

Sebaliknya, Riza telah menghasilkan filem sejak tahun 2010.

Dan sebelum ini, Riza memegang ijazah BS dalam Kerajaan & Ekonomi dan MS dalam Politik dari London School of Economics. Beliau juga merupakan orang berdaftar yang diberi kuasa oleh Lembaga Perkhidmatan Kewangan UK dan bekerja di sebuah bank pelaburan selama bertahun-tahun di London.

Sebagai produser, Riza juga bertanggungjawab untuk mendapatkan pelabur untuk projek filem mereka. Ia tidak bermakna diamembiayai sendiri keseluruhan projek itu – itu bukan apa yang produser buat. Riza telah berkata terdapat senarai pelabur yang membiayai projek filemnya.

Tetapi Riza memang telah berjaya dalam menghasilkan Wolf of Wall Street, yang kutipan kasarnya lebih daripada USD400 juta dari jualan tiket dan DVD di seluruh dunia – salah satu daripada 200 filem yang komersial yang paling berjaya sepanjang masa dan mengalahkan filem-filem seperti Superman Returns, Ice Age , Mad Max Fury Road, Batman Begins dan lain-lain lagi.

Filem Riza yang berikut, Dumb and Dumber II juga berjaya dan mengaut USD170 juta dalam jualan tiket.

Adalah jelas bahawa Riza mempunyai kemampuan dan kebijaksanaan untuk membuat wang juga dan kita tidak boleh iri hati dengan dia kerana dia terlibat dalam industri yang besar sekali – Hollywood.

2) Pembelian hartanah yang dipersoalkan adalah terjadi tahun Oktober 2012 dahulu. Tetapi entah bagaimana, New York Times mengaitkan ini dengan USD681 juta (RM2.6 bilion yang terkenal) yang diderma oleh penyumbang dari Timur Tengah kepada akaun Najib – yang hanya didepositkan pada Mac 2013 – sebulan sebelum PRU13.

Oleh itu, adalah pelik untuk New York Times mengaitkan deposit yang kemudian ini dengan pembelian pangsapuri yang lebih awal – melainkan jika anda boleh berhutang dulu (seperti buku 555) apabila membeli hartanah di Amerika Syarikat.

Pembelian hartanah ini kemudiannya didedahkan oleh akhbar New York Times pada 8 Februari tahun ini pada masa yang sama Anwar Ibrahim dijatuhi hukuman penjara atas tuduhan liwat. Peliknya, New York Times juga sanggup meluangkan masa untuk menterjemahkan artikel mereka di laman web kepada bahasa Cina dan Bahasa Malaysia – mungkin perlu kerana ada penduduk yang Melayu yang ramai tinggal di New York.

Ini sangat pelik kerana satu pun artikel lain dalam New York Times mempunyai versi Bahasa Malaysia.

3) Siasatan di Amerika Syarikat nampaknya telah dimulakan oleh Sarawak Report yang membuat aduan di Amerika Syarikat pada Mac 2015 di mana Sarawak Report seolah-olah menuduh pihak berkuasa Amerika Syarikat tidak mengambil serius dan membiarkan “penjenayah” seperti Jho Low dan Najib bergerak bebas dan tidak mengambil sebarang tindakan.

Aduan selanjutnya terhadap Najib di AS juga nampaknya dibuat oleh peminat selfie dan pengikut tegar Tun Mahathir, Khairuddin Abu Hassan dan bekas setiausaha politik Tun Mahathir, Matthias Chang.

Mathhias telah mendedahkan bahawa kedua-dua mereka telah bercakap dengan kedutaan Amerika Syarikat dan telah dijadualkan berada di New York minggu ini untuk bertemu dengan FBI mengenai 1MDB.

Kedua-dua mereka telah pergi ke seluruh dunia melaporkan kes terhadap Najib dan 1MDB dengan Switzerland, Perancis, England, Singapura dan pihak berkuasa Hong Kong.

Oleh Lim Sian See,
http://limsiansee.blogspot.my/2015/09/making-sense-of-usa-investigation-into.html