Masihkah Anda Ingat Dr M Tidak Mahu Menjawab Isu Kejatuhan Ringgit?

“Jika mata wang dan ekonomi mahu pulih, Najib mesti berhenti menjadi Perdana Menteri Malaysia. Rakyat Malaysia mesti menuntut penyingkiran Najib. Ia adalah demokratik untuk menuntut penyingkiran beliau,” kata Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

“Hanya apabila beliau berhenti menjadi Perdana Menteri Malaysia ekonomi akan pulih, nilai Ringgit meningkat, dan kos sara hidup turun. Hanya selepas penyingkirannya rakyat Malaysia boleh berdiri sama tinggi lagi,” kata Dr Mahathir.

Ini adalah sangat sama dengan apa yang pembangkang pernah katakan mengenai Dr Mahathir. Malah, Anwar Ibrahim menyalahkan semua masalah sosial, politik dan kewangan negara pada Dr Mahathir dan juga menuduh Dr Mahathir mengekang demokrasi dan kebebasan awam. Ada juga yang mengatakan bahawa semua masalah negara kini menghadapi adalah warisan Dr Mahathir.

Pembangkang pergi lebih jauh dengan mengatakan bahawa jika Umno tidak lagi berkuasa dan Perdana Menteri Pakatan Rakyat (kini Pakatan Harapan) mengambil alih maka Malaysia akan menjadi negara yang paling hebat di dunia. Adakah Dr Mahathir berkongsi pandangan pembangkang ini bahawa masalah ini bukan tentang Najib tetapi Umno?

Saya masih ingat ketika Dr Mahathir enggan mengambil tanggungjawab untuk kejatuhan nilai Ringgit dan dia menyalahkan orang-orang Yahudi untuk itu. Ini adalah sama dengan apa yang Hitler lakukan apabila dia menyalahkan masalah Jerman pada orang-orang Yahudi. Ini mula menjadi sangat memenatkan dan melucukan.

Oleh Salleh Said Keruak,
http://sskeruak.blogspot.my/2015/09/dr-mahathir-sounds-like-broken-record.html