Mengapa Warna Bersih Adalah Kuning?

Adakah anda tahu mengapa warna Bersih adalah kuning? Nah, ia bermula seperti ini.

Dalam perhimpunan Bersih pertama yang kita rancang pada tahun 2007, kami mahu menyerahkan memorandum kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Untuk menunjukkan kesetiaan kami kepada Agong, kami mengambil keputusan untuk memakai kuning kerana kuning adalah warna diraja.

Sesetengah tidak bersetuju. Ini, sudah tentu, adalah golongan Republikan yang tidak menerima monarki sebagai simbol Malaysia. Jadi mereka tidak mahu menyertai perhimpunan tersebut jika mereka terpaksa memakai kuning. Kami kemudian kompromi dan bersetuju bahawa mereka tidak perlu menggunakan kuning. Mereka boleh menggunakan merah, warna pilihan mereka. Tetapi mereka terpaksa bersetuju bahawa kami akan menyerahkan memorandum itu kepada Agong kerana Malaysia adalah Raja Berperlembagaan, yang mereka dengan berat hati berbuat demikian.

Jadi sebab kita memakai kuning adalah kerana kita mahu menunjukkan kesetiaan kepada Agong. Dan ia adalah Agong yang kita mahu berjumpa untuk menyerahkan memorandum itu. Dan Agong memperkenankan menerima memorandum kami. Saya tidak tahu mengapa kuning masih warna Bersih apabila ia tidak lagi mempunyai apa-apa kaitan dengan Agong.

Oleh Raja Petra Kamarudin,
http://www.malaysia-today.net/what-did-the-red-shirt-rally-achieve/