Mungkin Kita Boleh Mula Menjatuhkan Belon Pelangi & Promosi Aiskrim Percuma Di Acara Rasmi Lim Guan Eng & Azmin Ali Atas Nama ‘Kebebasan Bersuara & Ekspresi’?

Bilqis Hijjas, yang menjatuhkan belon-belon Bersih 4.0 ke satu acara di mana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri hadir bulan lalu, akan didakwa esok di Mahkamah Majistret untuk “kelakuan menghina”.

Penari, anak perempuan arkitek terkemuka Hijjas Kasturi, akan didakwa di bawah Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955, Lawyers for Liberty berkata dalam satu kenyataan hari ini.

Jika bersalah, dia boleh dikenakan denda sebanyak sehingga RM100! (yang mereka dengan mudah boleh dapat melalui derma tin milo mereka).

Peguam pro PKR, Lawyers for Liberty dan BERSIH kelihatan sangat marah tentang ini – begitu juga dengan penyokong Pakatan Harapan.

Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah dijangka berada di mahkamah esok ketika Bilqis didakwa sebagai tanda solidariti.

Mereka mengatakan bahawa sepatutnya tidak ada sebarang dakwaan yang difailkan pada Bilqis kerana ia adalah “kebebasan ekspresi” dan “kebebasan bersuara” sepatutnya.

BERSIH, Lawyers for Liberty dan penyokong mereka mengatakan bahawa kita perlu bertolak ansur dengan sesiapa sahaja yang menjatuhkan belon di mana-mana majlis rasmi tanpa menghalang mereka atau mengambil apa-apa tindakan.

Saya rasa kita perlu memulakan menjatuhkan belon-belon pada acara rasmi CM Lim Guan Eng dan MB Azmin Ali tersayang dan lihat apa yang m akan perkata.

Mungkin belon mempromosikan aiskrim percuma harus digugurkan di majlis MB Azmin dan belon dengan pelangi cantik boleh digugurkan di atas Tokong semasa dia bercakap pada sidang akhbar?

Mungkin Lawyers for Liberty (yang mengaku sebagai peguam) dan BERSIH perlu memahami bahawa terdapat undang-undang yang sedia ada di negara ini yang perlu kita ikuti.

Undang-undang itu bukan dibuat oleh sekumpulan *&^ *&^ macam anda!

Jika anda menjatuhkan belon atau objek pada Presiden Amerika Syarikat, penembak tepat perkhidmatan rahsia mereka akan menembak mati sudah kamu.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1722413534644100&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=3