Pengkritik Perdana Menteri Yang Sebenarnya Memainkan Isu Perkauman

Laporan khas Channel News Asia, ‘INSIGHT: A Fractured Nation’, pada dasarnya dokumentari membandingkan perhimpunan BERSIH pada pra sambutan Hari Kebangsaan atau perhimpunan ‘Baju Kuning’ dengan perhimpunan ‘Baju Merah’ pada sambutan Hari Malaysia.

Mesej dalam dokumentari ini adalah bahawa perhimpunan BERSIH adalah mengenai demokrasi, pilihan raya yang bebas dan adil, dan banyak lagi ketelusan dan tadbir urus yang baik, manakala perhimpunan Baju Merah sahaja tentang perkauman. Oleh itu perhimpunan Baju Kuning mempunyai niat murni manakala perhimpunan Baju Merah tidak.

Dr Ooi Kee Beng, Ibrahim Suffian dari Merdeka Centre dan Dr Maszlee Malik dari UIA telah dipaparkan dalam dokumentari itu. Dr Ooi menjelaskan bahawa faktor bangsa sentiasa menjadi bahagian penting dalam politik Malaysia. Jadi bukannya sama ada anda mahu memainkan isu perkauman atau tidak. Bangsa dan politik tidak boleh dipisahkan, kata Dr Ooi.

Dr Ooi juga menjelaskan bahawa walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mungkin tidak menyokong perhimpunan Baju Merah, tetapi pada masa yang sama beliau tidak mampu untuk menghentikan perhimpunan itu daripada diadakan tanpa kelihatan lemah. Mereka yang mempromosikan perhimpunan tersebut membentuk asas sokongan kepada Umno dan Najib akan menghadapi masalah jika dia dilihat bertentangan dengan mereka.

Kita harus ingat bahawa adalah Tun Dr Mahathir Mohamad yang selepas pilihan raya umum 2013 berkata, Barisan Nasional tidak melakukan dengan baik (keputusan pilihanraya) kerana orang Cina tidak lagi menyokong kerajaan. Dr Mahathir menyalahkan Najib kerana memenuhi kehendak dan tunduk kepada Cina dan selepas ‘membuang masa’ dengan orang Cina mereka masih tidak mengundi kerajaan. Najib sepatutnya hanya memberi tumpuan kepada pengundi Melayu, kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir kemudian berkata untuk menyelamatkan Umno dan Barisan Nasional, Najib perlu meletak jawatan. Jika tidak maka kerajaan boleh jatuh dalam pilihan raya umum akan datang kerana Najib tidak lagi mendapat sokongan daripada orang Cina.

Jadi bukan Perdana Menteri yang bermain isu perkauman. Ia adalah pengkritiknya yang memainkan isu perkauman sebagai alasan untuk menggulingkan beliau. Dr Ooi bersetuju dengan ini apabila beliau berkata Umno perlu melahirkan semula dirinya untuk mendapatkan sokongan rakyat tetapi Najib, yang tidak lagi mendapat sokongan Cina, perlu untuk meletakkan jawatan dahulu.

Pendek kata adalah Dr Ooi berkata bahawa bukan Najib yang memainkan isu perkauman tetapi isu perkauman yang dimainkan terhadap Najib dan Najib adalah sedikit sebanyak mangsa dalam permainan perkauman ini.

Oleh Salleh Said Keruak,
http://sskeruak.blogspot.my/2015/09/it-was-dr-mahathir-who-blamed-najib-for.html