Perdana Menteri Yang Berhak Membuat Keputusan Pembubaran Parlimen & Pilihan Raya

Dalam sistem kerajaan Westminster, ia adalah hak Perdana Menteri tentang bila untuk mengadakan pilihan raya baru. Jika Perdana Menteri tidak membubarkan Parlimen bagi memberi laluan kepada pilihan raya baru maka parlimen secara automatik terbubar lima tahun dari permulaan parlimen dan pilihan raya perlu diadakan dalam tempoh dua bulan. Dan sesi pertama Parlimen perlu diadakan dalam tempoh enam bulan selepas kerajaan baru dibentuk.

Dalam erti kata lain, sesi pertama Parlimen boleh diadakan enam bulan selepas pilihan raya sementara pilihan raya mesti diadakan lima tahun dan dua bulan selepas itu. Jadi Perdana Menteri boleh memerintah selama lima tahun dan tujuh bulan atau dia boleh memendekkan tempoh dan mengadakan pilihan raya selepas hanya, katakan, tiga tahun.

Empat pilihan raya umum yang pertama selepas Merdeka telah diadakan dalam tempoh setiap lima tahun. Empat pilihan raya umum seterusnya telah diadakan dalam tempoh setiap empat tahun. Pilihan raya umum kesembilan telah diadakan dalam tempoh lima tahun dan pilihan raya kesepuluh dalam empat tahun. Ini diikuti dengan yang tiga pilihan raya umum terakhir yang diadakan masing-masing dalam tempoh lima tahun, empat tahun dan lima tahun.

Sama ada kerajaan sedia ada kekal sehingga pertengahan 2018 atau berakhir hari ini, oleh itu, terpulang kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Anggapan yang salah yang direka adalah bahawa ‘kuasa rakyat’ akan menentukan. Kuasa rakyat boleh membuat keputusan siapa yang boleh membentuk kerajaan melalui peti undi. Tetapi kuasa rakyat tidak membuat keputusan bila kerajaan dibubar. Perdana Menteri membuat keputusan itu dan sebarang tindakan yang bertentangan dengan itu akan dipanggil sebagai ‘rampasan kuasa’.

Oleh Salleh Said Keruak,
Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia.
http://sskeruak.blogspot.my/2015/09/elections-are-prerogative-of-prime.html