Sebut Sajalah Bersih 4.0 Sebagai PERHIMPUNAN DAP Atau Perhimpunan Parti Politik Pembangkang

Sebelum ada orang mula menyerang kami dan menuduh kami sebagai blogger berbayar atau pun dibayar oleh Datin Seri Rosmah Mansor dan Datuk Seri Najib atau digelar tentera siber oleh kawan lama yang tidak boleh menerima perbezaan pendapat, ambil masa sebentar dan baca apa yang tertulis di bawah.

Walaupun 99% peratus penyokong Cina DAP hadir pada perhimpunan pra Bersih di Batu Pahat minggu lepas, anggaran tersebut meletakkan penyokong Cina DAP pada 80% dan bangsa lain 20%. Jumlah peratusan kehadiran yang tinggi oleh kaum Cina menjadikan keseluruhan Bersih 4.0 tiada makna.

Seperti yang dijangkakan di dalam tulisan kami semalam (http://goo.gl/BaANXd), objektif dan mesej Bersih 4.0 tiada nilai politik dan sosial. Ianya tidak ubah seperti seperti sarkas.

Tema merdeka pada tahun ini adalah #SehatiSejiwa . Bersih 4.0 langsung tidak memperlihatkan perpaduan dan kebebasan sivil. Politik sendiri pun kacau bilau. Kerajaan DAP Pulau Pinang pula memilih tema Bersih sebagai tema sambutan kemerdekaan peringkat negeri mereka.

Datuk Najib adalah benar apabila berkata penganjur dan peserta Bersih 4.0 berfikiran sempit tentang patriotik. Mereka nampaknya lebih suka menyusahkan orang ramai sehari pada hari sebelum hari merdeka.

Dato Azmi Shahrom telah menyebarkan pandangan liberal beliau dan ada sesetengah penganjur mula menjelaskan mesej dan nilai BERSIH. Dengan 80% kehadiran kaum cina dari keseluruhan jumlah peserta, ianya tiada makna.

Biar saya jelaskan.

Orang Cina masih lagi dilihat sebagai bangsa pendatang dan bertutur bahasa yang terdapat di Tanah Besar China. Mereka bukan kaum asal semenanjung, Sabah and Sarawak. Apa hak mereka untuk mendakwa mereka mewakili suara rakyat.

Mereka tidak boleh memanggil ia sebagai tuntutan rakyat Malaysia apabila hanya 20% bukan Cina yang hadir pada perhimpunan ini. Hannah Yeoh pastinya berkhayal apabila apabila mengatakan peserta BERSIH 4 adalah berbilang kaum sedangkan kaum majoriti hampir tidak kelihatan.

BERSIH 4 tidak mempunyai mempunyai apa-apa hak selain dari hanya mewakili DAP dan beberapa kelompok penduduk Cina bandar.

Secara politiknya, bukan rahsia yang UMNO dan PAS tidak menyertai perhimpunan ini. DAP yang selalunya tidak hadir ke perhimpunan sebegini terpaksa hadir untuk menyediakan peserta dan angka.

Kehadiran PKR tidak begitu dirasai tanpa puak tegar seperti Cikgu Bard dan SAMM. Penyokong Azmin tidak hadir kerana terdapat beberapa aktivis PKR dilihat memegang poster yang memaparkan Azmin sebagai ketua DEIG. Ada beberapa orang ahli GHB mengutip derma dan berkempen untuk pembebasan Anwar.

Ada juga laungan supaya Najib meletak jawatan berserta slogan dan poster berkenaan derma arab RM2.6 bilion. Sorakan kejatuhan UMNO dan BN dapat didengar semasa peserta berarak dari Pasar Seni ke Dataran Merdeka.

Walaupun penganjur telah memberi amaran kepada ahli politik supaya tidak merampas perhimpunan ini, suspek-suspek biasa tetap hadir. Cumanya, kali ini, majoritinya daripada DAP.

Ia boleh diringkaskan sebuah acara yang dikemudi DAP dan mesra DAP.

Jadi apa yang pelik dengan keinginan DAP untuk menumbangkan kerajaan UMNO/BN? Adakah suatu yang pelik apabila kita mendengar DAP menuduh UMNO dan pemimpin UMNO sebagai korup?

Sejak bila pula DAP berhenti menuduh dan memfitnah UMNO dan pemimpinnya korup walaupun penjelasan telah diberikan atau pun proses undang-undang sedang dijalankan yang melarang sebarang komen atau penjelasan dari pihak yang dituduh?

Sudah pun dinyatakan semalam yang BERSIH sudah menyeleweng dari tujuan asalnya yang hanya mahukan pilihanraya yang bersih dan adil. Dan datang pula DAP, yang mempunyai beribu kesilapan dan terbukti menipu di dalam pemilihan CEC dan pemilihan semula CEC, ianya tiada makna dan hanya menjadi bahan ketawa.

Memandangkan ianya bukan lagi mengenai reformasi pilihanraya, berhentilah menjadi hipokrit dan memanggil perhimpunan ini sebagai BERSIH. NGO dan aktivis Majlis Peguam di dalam BERSIH tak layak diangkat sebagai individu yang bersih dan ikhlas dalam niat mereka.

Sebut sajalah ia sebagai perhimpunan DAP atau perhimpunan parti politik pembangkang kerana itulah yang sebenarnya. Tidak guna sembunyikan fakta yang DAP lah yang sedang mara dalam perhimpunan tersebut. DAP sedang menunjukkan kekuatannya!

Siapa yang Kit Siang nak tipu yang beliau tidak memakai t shirt Bersih 4.0? Beliau pakai sebenarnya dalam sidang media minggu lepas!

Sumber: http://anotherbrickinwall.blogspot.my/2015/08/with-80-chinese-presence-bersih-40-is.html