Taktik Membuat Banyak Akuan Facebook Palsu Menggunakan Nama Melayu Untuk Memberi Gambaran Palsu & Bertujuan Untuk SPAM

Selain daripada RBA berpura-pura menjadi Melayu menggunakan akaun Facebook, satu lagi taktik biasa RBA adalah untuk mewujudkan laman Facebook palsu untuk membuat posting palsu yang akan dikongsi meluas untuk mempersendakan BN.

Rupa-rupanya, RBA telah mula mencipta banyak akaun palsu yang menggunakan nama-nama Melayu untuk memberi gambaran bahawa ramai Melayu menyokong DAP.

Akaun-akaun ini bercakap dalam bahasa Melayu yang tidak fasih dan hanya berfungsi untuk spam laman Facebook yang lebih popular dan spam pautan atau gambar. Mereka jarang berdebat dan boleh dikesan oleh orang-orang yang lebih baik dan Melayu.

Atau anda boleh bertanya kepada mereka beberapa istilah Islamik (jangan bertanya kepada saya kerana saya tidak tahu) dan melihat bagaimana mereka bertindak balas.

Dengan memberi gambaran dalam internet bahawa ramai orang Melayu menyokong DAP, sedikit sebanyak ini boleh menggalak orang Melayu untuk menyokong DAP tetapi ini memberikan gambaran palsu kepada orang bukan Melayu yang ramai orang Melayu kini menyokong DAP – oleh itu meningkatkan peluang Ubah.

Ini adalah satu strategi penting bagi DAP kerana ia mahu memegang undi bukan Melayu. Ramai orang bukan Melayu tidak akan bersusah payah untuk keluar mengundi atau mereka boleh mengundi kerajaan jika mereka rasa tidak ada harapan untuk Ubah.

Meningkatkan kadar keluar mengundi untuk bukan Melayu adalah penting bagi DAP untuk memenangi sejumlah besar kerusi.

Bagaimanapun, untuk kes akaun palsu BN Sarawak ialah Friend of BN Sarawak dan hanya mempunyai sikit likes.

Laman sebenar adalah Friends (dengan huruf S) of BN Sarawak dan mempunyai kira-kira 55,000 likes.

Akaun palsu : https://www.facebook.com/angkatangelombangbiru?fref=ts

Akaun sebenar : https://www.facebook.com/friendsofsarawak?fref=ts

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1720604298158357&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=1&theater